Infekcije u bolnicama Crne Gore nisu novost

Tri bebe puštene su kući, a jedna je još na liječenju, nakon što su zaražene nepoznatom infekcijom u bolnici u Bijelom Polju, na sjeveru Crne Gore.

Jedno dijete ranije je preminulo, okolnosti pod kojima se to dogodilo još se utvrđuju, a tužitelj je otvorio istragu.

Ostavke su dali čelni ljudi bolnice, ali i crnogorski ministar zdravlja Miodrag Radunović. Sve to, otvorilo je pitanje općeg stanja u zdravstvu te zemlje.

I crnogorski premijer Milo Đukanović najavio je kazne za odgovorne, dodavši kako su takvi propusti – apsolutno neprihvatljivi.

“Tragedija gubitka tek započetog života, cijena je koju crnogorsko društvo ne smije sebi dozvoliti”, poručio je Đukanović.

“Dobili smo surovu opomenu, da ne postoje male i velike greške i nepažnje i da u ovoj oblasti odstupanja od profesionalnih standarda ne smije biti. Oni koji to ne shvataju, nemaju šta tražiti u crnogorskom zdravstvenom sistemu. Zato, neću oklijevati da u skladu sa svojim nadležnostima, zatražim najstrože sankcije za propuste kojih, posebno u ovom vitalno važnom i osjetljivom podsistemu ne smije biti”, dodao je.

Loši higijenski uslovi

Al Jazeerina ekipa razgovarala je sa Oliverom Vidaković, koju vijest o smrti bebe iz Bijelog Polja podsjeća na probleme koje je imala prije osam godina.

Tada je u kliničkom centru, najvećoj zdravstvenoj instituciji u Crnoj Gori, rodila zdravu bebu, ali se nedugo nakon odlaska iz porodilišta zdravstveno stanje bebe pogoršava. Odlaze u bolnicu gdje je ustanovljena infekcija.

“Primljeni smo na odjeljenje za neonatologiju, gdje smo ostali 10 dana. tu je utvrđena novorođenačka sepsa. Doktorica koja nas je primila na odjeljenje za neonatologiju, pozvala je doktoricu koja nas je otpustila da je upozna sa situacijom. Ona je rekla da je beba otpuštena zdrava i da sa tim nema nikakve veze. Međutim, u otpusnoj listi piše da je beba primala antibiotik. O tome ništa nismo znali”, prisjeća se Vidaković.

Njeno dijete je ozdravilo, ali ne i beba Dejana Cvijanovića koja je prije četiri godine preminula, takođe u Kliničkom centru, od sepse i bakterijskog meningitisa.

Cvijanović je tužio ustanovu i pokrenuo nevladinu organizaciju “Krug života”, koja od tada upozorava na loše uslove, posebno higijenske, u crnogorskim bolnicama.

Nema procedure

“Ne postoji procedura za pranje ruku koja je drugačija od one u normalnom životu. Na vidnim mjestima nisu obilježene table kako se peru ruke. Po posljednjim podacima koje imamo, vidi se velika količina bakterija na stolovima za bebe i čiste pelene, a pojavljuje se bakterija Escherichia coli, koja je jako opasna”, ukazuje Cvijanović.

“Ove navode potvrdilo je interno istraživanje UNICEF-a. U studiji koja je urađena još prije tri godine, UNICEF je upozorio da je kvalitet bolničke njege majki i novorođenčadi u Crnoj Gori ispod standarda”, javlja Al Jazeerina reporterka Milica Marinović.

Ipak, u Kliničkom centru Crne Gore, u kome se godišnje obavi više od 3.000 porođaja, tvrde da je higijena na nivou.

Novo porodilište počelo je sa radom prije godinu, a očekuje se renoviranje odjela ginekologije. No, veliki broj roditelja i dalje se svakodnevno žali na tu i druge bolnice.

“Ono što znamo je da je situacija svuda slična, tj. da je prilično loša, što se tiče, prije svega, nekih higijenskih uslova, ali i odnosa ljekara prema pacijentima. I to su neke dvije stvari na koje sve vrijeme ukazujemo da se moraju mijenjati iz prostog razloga što ne iziskuju materijalna ulaganja, već samo promjenu prakse i dobru volju”, kaže Ana Vujnović iz udruženja “Roditelji”.

Vanredna kontrola u svim bolnicama

U Ministarstvu zdravlja svjesni su slabosti zdravstvenog sistema, no odgovaraju – puno je novca i truda uloženo da se one otklone.

Zbog infekcije u Bijelom Polju naložili su vanrednu kontrolu svih bolnica i zdravstvenih radnika.

Na pitanje jesu li građanke Crne Gore bezbjedne kada idu u bolnicu, Mensud Grbović iz Ministarstva zdravlja odgovara pozitivno.

“Vjerujem da jesu, jer ako ne bi tako bilo, to bi bio poraz za nas, za cijelo društvo. Nadam se da su druga porodilišta čista. To će pokazati i opsežne aktivnosti koje je Ministarstvo preduzelo, a to je uzimanje dodatnih analiza koje se inače uzimaju rutinski”, kaže Grbović.

Crna Gora ima jedan klinički centar i sedam opštih bolnica, a za zdravstvo se godišnje izdvaja oko 170 miliona eura ili 13 posto državnog budžeta, što Crnu Goru stavlja u srednje razvijene zemlje.

Izvor: Al Jazeera

 


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO