Zagreb: Sabor traži ponovno hapšenje Šešelja

Većina klubova zastupnika u Hrvatskom saboru usaglasila su se sa tekstom deklaracije kojom se od Haškog suda traži da povuče svoju odluku o privremenom puštanju Vojislava Šešelja na slobodu.

Deklaracija bi u Saboru trebala biti izglasana prije rasprave o toj temi u Evropskom parlamentu, koja je zakazana za četvrtak.

Ne spominje evropski put Srbije

Jadranka Kosor je inicirala donošenje deklaracije, a za dva dana tekst je bio gotov.

Izetbegović: Dobro za katarzu u Srbiji

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović osvrnuo se na izjave haškog optuženika Vojislava Šešelja. Ne smatra ih ni važnim ni posebno opasnim.

“Čak štaviše, mislim da je dobro da Šešelj pokrene te teme da se Srbia razračuna s tim. MIslim da će doći do neke katarze tako da će to ubrzati neke pozitivne procese razračunavanja s radikalizmom jer s time neće moći naprijed. Naravno, to truje čitav region, a prije svega opasno je i za samu Srbiju.”

U njoj se podsjeća na elemente optužnice protiv Šešelja, koji, otkako je izašao na privremenu slobodu, tvrde hrvatski parlamentarci, i dalje širi mržnju.

 „Udara u temelje vladavine prava i naravno da zagovara veliku Srbiju, sa teritorijalnim pretenzijama na RH, što mi ne možemo tolerirati. Kao članica UN-a mi možemo i to Hrvatski sabor traži kroz deklaraciju, tražiti od međ. kaznenog suda da opozove svoju odluku”, kazala je nezavisna saborska zastupnica Jadranka Kosor.

Ipak, u deklaraciji nema ni riječi o evropskom putu Srbije.

Hrvatski ministar pravosuđa ovih je dana izjavio da će Hrvatska blokirati pregovore Srbije, ako ta zemlja ne procesuira ratne zločine.

 „Mi se ne bavimo posebno susjednom državom ili susjednim državama, nego upozoravamo na ono što se dogodilo i tražimo da se ta odluka opozove”, izjavila je Kosor.

I u tome se slažu i najveći protivnici: HDZ i SDP.

Rasprava Evropskog parlamenta 

 „Parlament sam puno može. Mislim da nam se oko nekih bitnih pitanja prema vani lakše složiti nego oko nekih unutarnjih“, tvrdi saborska zastupnica SDP-a Ingrid Antičević Marinović.


Vučić o Šešelju

Ipak, saborska oporba vladajuće podsjeća da im prve reakcije na Šešeljevo privremeno puštanje na slobodu nisu bile primjerene.

 „Prve reakcije predsjednika republike, ministrice vanjskih poslova nisu bile na razine koja se očekivala. I iz tog razloga dobro je da smo u saboru otvorili tu raspravu i evo čini mi se da je sabor ispravio te pogreške do kojih je došlo uslijed nespretnosti i nesnalaženja izvršne vlasti”, zaključio je saborski zastupnik HDZ-a Gordan Jandroković.

„Hrvatski predsjednik Ivo Josipović poslao je pismo predsjedniku Haškog suda, u kojem je osudio Šešeljevo puštanje na slobodu. Također, na inicijativu hrvatskih europarlamentaraca prekosutra će o ovoj temi raspravljati i Europski parlament“, izvjestila je Al Jazeerina reporterka Martina Kiseljak.

Izvor: Al Jazeera