Srbija:Fudbalski teren Sloge preoran u njivu

Jedan fudbalski teren u Srbiji, postao je njiva!

Mještanin sela Desimirovac kod Kragujevca preorao je Slogino igralište, jer tvrdi, da mu je država restitucijom vratila zemljište.

Ovo je, iako je to teško pretpostaviti, do skoro bio fudbalski teren.

Teren vraćen prvobitnom vlasniku

70 godina, ovuda se jurilo za loptom, a Vitomir je na ivici suza pri samom spomenu problema koji je snašao seosku ekipu.

„Tu sam… ono što se kaže, od kako sam promileo! Imao sam starije generacije, Rade Mirkovac, što kaže… tu smo bre.. tu smo! Kako bi’ mogao da objasnim lepe trenutke proveli! “, kazao je Vitomir iz stanovnik Desimirovca.

Zemljište je agrarnom reformom oduzeto 1946. godine, a onda dato na korištenje klubu.

Održajem, prema srpskom zakonu, ukoliko je držalac savjesno postupao, nakon deset godina, stiče vlasništvo, čak iako u startu nije bio vlasnik.

No, sud je nedavno odlučio da zemljište ipak vrati nasljedniku prvobitnog vlasnika, koji je teren, preorao!

 „Vidite šta smo dobili, automatski smo ugasili nekih 60ak momaka koji se bave sportom u ovom klubu, od pionira,kadeta i seniora, sada ćemo morati da se snalazimo od jednog do drugog mesta, da molimo za terene da odigravamo utakmice, a šta ćemo i kako ćemo preko nedelje, videćemo, postoji mogućnost da se sve ovo decenijama građeno, ugasi, čijom voljom i za čiju korist, stvarno ne znam“, kazao je predsjednik FK Sloga Milorad Marković.

Prvi seoski klub u historiji Jugoslavije

Desimirovac se zahvaljujći Slogi, našao i na fudbalskoj mapi Jugoslavije.

Sloga je osnovana 1934. godine, a na ovom terenu se počelo igrati 1946. godine, kada je preoran.

Inače Sloga je bila i prvi seoski klub u historiji u bivšoj Jugoslaviji koji je igrao zonu.

Izblijedjele fotografije podsjećaju na taj period, i vrijeme kada niko nije ni sanjao da će im teren postati njiva.

U Slogi bi voljeli da dođu do dogovora sa Velimirom Markovićem koji je preorao teren, ali..

On nema nameru sa nama da se dogovara već daje neke izjave po novinama koje apsolutno nisu tačne kako je sa nama imao neki dogovor da mi ovaj teren koristimo 190 minuta u toku meseca, što je, van svake pameti“, tvrdi član uprave kluba Rodoljub Đekić.

„U pokušaju da stupimo u kontakt sa Velimirom telefonom smo dobili odgovor, da je teren njegov i da ne želi više da priča za medije. Ljudi iz Sloge poslali su apel za pomoć svim državnim institucijama, uključujući i fudbalski Savez, ali odgovore još uvijek ne dobijaju. Zbog toga, ovo zemljište će vjerovatno prezimiti kao oranica, a ne fudbalski teren“, izvjestio je Al Jazeerin reporter Dušan Hadži Nikolić.

Izvor: Al Jazeera