Ćiriću 15 godina za ratne zločine na Ovčari

Ćirić je, po obrazloženju suca, u strjeljačkom vodu pucao na ratne zarobljenike i ubijao ih (AP)

Žalbeni sud u Beogradu pravomoćno je osudio nekadašnjeg pripadnika srpskih paravojnih snaga u Vukovaru Petra Ćirića na 15 godina zatvora zbog sudjelovanja u ratnom zločinu na Ovčari kod Vukovara 1991. godine, čime mu je ranije izrečena kazna smanjena za pet godina, saopćeno je iz suda.

Žalbeni sud je usvojio žalbu tužioca za ratne zločine zbog povrede kaznenog zakona i preinačio kaznu iz prvostepenske presude kojom je Ćiriću izrečena maksimalna kazna od 20 godina zatvora.

U odluci koja je objavljena na web stranici žalbenog suda piše da su prihvaćeni navodi državnog tužilaštva da je prvostepeni sud povrijedio zakon na štetu okrivljenog, izričući mu kaznu zatvora u trajanju od 20 godina, dok je, prema zakonu, kazna mogla biti najviše 15 godina.

Nekadašnji pripadnik teritorijalne odbrane Vukovara Petar Ćirić (44) zvani Pero, osuđen je u početkom jula prošle godine u Beogradu na 15 godina zatvora zbog sudjelovanja u ratnom zločinu i ubistvu najmanje 193 ratna zarobljenika na farmi Ovčara kod Vukovara, 21. novembra 1991. godine.

Ubijao ratne zarobljenike

Vijeće za ratne zločine višeg suda izreklo mu je nepravomoćnu jedinstvenu presudu na ukupno 20 godina zatvora, budući je on ranijom pravomoćnom presudom okružnog suda u Novom Sadu već osuđen na 10 godina zatvora zbog drugog kaznenog djela.

Sudac Rastko Popović obrazložio je tada presudu istaknuvši Ćirićevu krivnju što je hrvatske zarobljenike tukao i povrijedio dok su u mimohodu protrčavali pri ulasku u hangar na Ovčari.

Ćirić je, po obrazloženju suca, u strjeljačkom vodu pucao na ratne zarobljenike i ubijao nakon što su više puta prevoženi traktorom na Grabovo, kilometar udaljenom od Ovčare.

Također, kako je obrazloženo presudom, Ćirić je u povratku zatvorenika s Grabova u hangar na Ovčari – sudjelovao u strijeljanju preostalih desetak zatvorenika.

Ćirić je i na izricanje presude u sud doveden iz zatvora u Srijemskoj Mitrovici gdje izdržava kaznu od 10 godina za drugo kazneno djelo.

Prije nego što je obrazložio presudu, sudac je pročitao imena svih 193 identificiranih žrtava od ukupno 200 ubijenih na Ovčari u novembru 1991. godine.

Ćirić odbacio optužbe

Optužnica je Ćirića teretila da je povrjeđivao i ubijao zarobljenike na Ovčari zajedno sa još 10 optuženih koji su ranije osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne. Zločin je, po optužnici, trajao od poslijepodneva 20. novembra 1991. godine do ranog jutra idućeg dana.

Za ubistva više od 200 hrvatskih civila Tužilaštvo za ratne zločine u Srbiji do sada je optužilo 20 osoba, a 15 ih je pravomoćno osuđeno na ukupno 207 godina zatvora. Petoro je oslobođeno optužbi.

Petar Ćirić odbacio je tokom sudskog procesa navode optužnice koja ga tereti za ratna zlodjela, fizičko zlostavljanje i strijeljanje zarobljenika na Ovčari, istaknuvši da se ne osjeća krivim za sudjelovanje u premlaćivanju i likvidaciji zatvorenika.

Ćirić je ranije pred sudom priznao da je na vukovarskom ratištu, odnosno na Petrovoj gori, sudjelovao kao dobrovoljac, ali je negirao da je bio na Ovčari, tvrdeći kako ne zna ni gdje se Ovčara nalazi, te da “nikad nije bio ondje”.

Svjedoke državnog tužilaštva Ćirić je u dokaznom postupku nazivao “smećem”, ali je, nabrajajući nadimke nekoliko njih, ipak potvrdio da ih poznaje.

Izvor: Agencije