Svaki treći automobil u Srbiji neispravan

Većinu saobraćajnih nesreća u Srbiji uzrokuje tehnička neispravnost automobila, a prema podacima Auto-moto saveza, u toj zemlji je svaki treći automobil neispravan.                  

Bratislav Luković je bio izneađen kada je saznao da njegov automobil nije prošao tehnički pregled.  

Na upit da li će se, sada kada je saznao za nedostatke na automobilu, pobrinuti za popravku, rekao je da sve to zavisi od finansijske situacije ali najverovatnije da hoće.

“Vozilo je u suštini tehnički bezbedno, mada su to nedostaci koji smetaju više meni nego drugima, ali ne bih prošao tehnički sigurno“, kazao je Luković.

Mehaničari kažu da su automobili posljednjih godina neznatno bolji, jer ih je sve više iz uvoza, a i pored toga vozači u Srbiji konstantno žmire na nekoliko kvarova, javlja reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

“Ljudi ne obraćaju toliko pažnju na uređaje za osvetljavanje puta uređaje za signalizaciju i ne obraćaju puno pažnju na pneumatike. To samo rade kada se sa letnjih menjaju na zimske i obrnuto“, rekao je tehničar tehničkog pregleda AMSS-a Predrag Đukić.

Besplatna kontrola pregleda

Auto-moto savez Srbije ove nedjelje organizovao je besplatne kontrolne preglede.

Vozači na 150 lokacija u zemlji mogu da provjere ispravnost automobila pred zimu.

Prošle godine ovom pozivu odazvalo se 15 hiljada vozača, od dva i po miliona registrovanih vozila u Srbiji, a rezultati su bili poražavajući.

“Kada dobijemo statističke podatke od svih koji su pregledali vozila tokom ove akcije tada se napravi analiza i ona obično pokaže da je svako treće vozilo neispravno“, kazala je glasnogovornica AMSS-a.

Upravo tehnički neispravni automobili jedan su od uzroka teških nesreća, kažu u saobraćajnoj policiji, a Zakon o bezbjednosti saobraćaja je promijenjen 2009. godine, ali ne i pravilnik o tehničkoj ispravnosti vozila.

Pravilnik star 32 godine

Na snazi je, naime, i dalje onaj iz 1982 godine.

Slobodan Malešić, zamjenik načelnika Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije je rekao: “Tačno je da je taj propis koji se primenjuje dosta star, ali i taj propis koji je na snazi daje dovoljno mogućnosti, i ako se vozači pridržavaju, nije bitno da li je novi ili stari – bitno je da je vozli ispravno. Dakle… svako je obavezan da svoje vozilo drži potpuno tehnički ispravno“.

Pravilnik star 32 godine propisuje da  policija može da isključi automobil iz saobraćaja i pošalje ga na vanredni tehnički pregled, kao i da kontroliše rad servisa koji se bave tom djelatnošću.

I pored toga, neispravnih vozila ima na putevima, jer automobill ne ostaje bez mogućnosti registracije.

Novi pravilnik je napisan prije dvije godine, ali nije usvojen.

Između ostalog će propisati da automobil koji nije prošao tehnički pregled ne može ni da bude registrovan, već prvo mora da se popravi, za to donese uvjerenje, a nakon toga ponovo može u saobraćaj.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Prodaja novih automobila u Srbiji opala je za 20 posto. U prvih sedam mjeseci ove godine prodato je nešto više od 12.000 vozila, što je historijski minimum. U manjim gradovima Srbije prodajni saloni se zatvaraju. Građani Srbije strahuju da će izgubiti posao, te su manje zainteresovani za nove automobile. Priču donosi novinar Al Jazeere Đorđe […]

Published On 12 Aug 2014
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO