Smrtonosne kardiovaskularne bolesti u BiH

Kardiovaskularne bolesti su najčešći uzrok smrti u Bosni i Hercegovini. Liječenja su dugotrajna i koštaju mnogo, a ova zemlja zaostaje kada su u pitanju najefikasniji trendovi u liječenju srčanih udara. 

Hitna reakcija i dobra organiziranost mogu odigrati ključnu ulogu u tretiranju srčanih komplikacija

“Ključna stvar je da se ovo uradi na vrijeme. Vjerovatno ste slušali taj zlatni sat, dakle u sat vremena, ako može, odmah po pojavi bola, odnosno nastanku infarkta”, kazuje Elmir Jahić, interventni kardiolog.

Evropske, ali i sve regionalne zemlje imaju organizirani sistem zbrinjavanja pacijenata putem PCI metode. Pacijentima su 24 sata dnevno dostupni centri u kojima je moguće izvesti zahvate koji neinvazivno sprečavaju teške posljedice srčanih udara. Bosna i Hercegovina ima samo jedan centar, koji radi 24 sata, a nalazi se u Tuzli.

Na nogama za 12 sati

U stanju infarkta i na granici smrti u kliniku je primljen i Salih Kuljić. Samo nekoliko dana nakon zahvata, sprema se kući.

“Nakon 12 sati sam prohodo i nikakve tegobe ne osjećam. Da mi je išta rađeno ne osjećam”, kazuje Kuljić.

Tim stručnjaka  iz Tuzle ističe da bi kantonalna ministarstva zdravlja uređenim sistemom mogla uštedjeti značajne količine novca. PCI košta skoro upola manje nego klasični zahvati, a ujedno i skraćuje boravak pacijenata u bolnicama.

Više u videoprilogu…

Izvor: Al Jazeera