Smrtonosne kardiovaskularne bolesti u BiH

Kardiovaskularne bolesti su najčešći uzrok smrti u Bosni i Hercegovini. Liječenja su dugotrajna i koštaju mnogo, a ova zemlja zaostaje kada su u pitanju najefikasniji trendovi u liječenju srčanih udara. 

Hitna reakcija i dobra organiziranost mogu odigrati ključnu ulogu u tretiranju srčanih komplikacija

“Ključna stvar je da se ovo uradi na vrijeme. Vjerovatno ste slušali taj zlatni sat, dakle u sat vremena, ako može, odmah po pojavi bola, odnosno nastanku infarkta”, kazuje Elmir Jahić, interventni kardiolog.

Evropske, ali i sve regionalne zemlje imaju organizirani sistem zbrinjavanja pacijenata putem PCI metode. Pacijentima su 24 sata dnevno dostupni centri u kojima je moguće izvesti zahvate koji neinvazivno sprečavaju teške posljedice srčanih udara. Bosna i Hercegovina ima samo jedan centar, koji radi 24 sata, a nalazi se u Tuzli.

Na nogama za 12 sati

U stanju infarkta i na granici smrti u kliniku je primljen i Salih Kuljić. Samo nekoliko dana nakon zahvata, sprema se kući.

“Nakon 12 sati sam prohodo i nikakve tegobe ne osjećam. Da mi je išta rađeno ne osjećam”, kazuje Kuljić.

Tim stručnjaka  iz Tuzle ističe da bi kantonalna ministarstva zdravlja uređenim sistemom mogla uštedjeti značajne količine novca. PCI košta skoro upola manje nego klasični zahvati, a ujedno i skraćuje boravak pacijenata u bolnicama.

Više u videoprilogu…

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Bolesti srca i krvnih sudova vodeća su oboljenja savremenog svijeta, od kojih godišnje smrtno strada više od 17 miliona ljudi. Očekuje se da će do 2030. godine taj broj porasti i do 23 miliona. Svjetska Federacija za srce upozorava da se najmanje 80 posto prijevremenih smrtnih ishoda moglo da spriječi kontrolom glavnih faktora rizika. Zašto […]

Published On 29 Sep 2014

Više od 60 posto smrtnih slučajeva u svijetu uzrokovano je kardiovaskularnim oboljenjima. Na svjetski dan srca, u BiH su stigla 64 interventna kardiologa iz Turske, gdje se održava radni kongres. Stručnjaci iz BiH, potpomognuti turskim kolegama , u okviru kongresa,  izvršili su tri komplicirane koronarne intervencije.  Priču donosi Arduana Kurić.

Published On 29 Sep 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO