Car sharing – novi vid prevoza u Beogradu

Glavni grad Srbije uskoro dobija novi vid prevoza – iznajmljivanje automobila, odnosno car sharing, koji karakterizira iznajmljivanje vozila na kraće vrijeme. Automobil koji nije vaš možete voziti kao sopstveni.

Ovo je posebno pogodno za one koji ne žele posjedovati automobil, a ipak žele uživati u komforu koji pruža četverotočkaš.

Željko nema novca za nov automobil i zbog toga se odlučio za korišćenje car sharinga. Dovoljno je da dođe u agenciju i postane član kluba, a onda na raspolaganju ima 30 automobila raspoređenih po cijelom gradu.

Cijena jednog sata vožnje automobila je desetak eura, a pola sata pet eura.

Taksistima nije konkurencija

Da biste koristili car sharing, morate se registrirarti preko interneta, a putem aplikacije na mobilnom telefonu rezervirati vrijeme vožnje i otključati automobil.

“Ukoliko ste vožnju, pre nego što ste seli u automobil, putem softvera rezervisali na sat vremena ili manje, na pola sata, zvučni signal će vas upozoriti na to da se približava kraj vožnje. Na svoje odredište ćete stići naravno onoliko brzo koliko ste spretni u saobraćaju, a posle upozorenja na softveru ćete moći da vidite i gde je najbliži parking na koji možete da ostavite svoj automobil, kako ne biste vozili duže nego što treba i platili više”, javlja iz Beograda reporter Al Jazeere Dušan Hadži Nikolić.

U taksi udruženjima ne boje se konkurencije, jer vožnja od aerodroma do centra grada, duga dvadesetak kilometara, košta samo pet eura više nego sat u car sharingu, a pritom, kako kažu, ne morate razmišljati o parkiranju.

Više u videoprilogu…

Al Jazeera