Radnici u Rožajima protestuju i traže posla

Nekoliko stotina radnika, većinom državnih preduzeća sa sjevera Crne Gore koja su zatvorena, održalo je u petak proteste u mjestu Rožaje.

Traže ostavku ministra rada i donošenje nove regionalne politike, posebno prema sjeveru, koji je, navode, i najsiromašniji.

Skup je organizirao lokalni sindikat propale fabrike drvne industrije, jer je, kažu, većina okupljenih radnika bez plate ili penzije i bez mogućnosti novog zapošljavanja.

Zahtijevaju i poništavanje, prema njihovom mišljenju, spornih privatizacija, isplatu zaostalih potraživanja radnika i povoljnije uslove penzioniranja.

Najavljuju i nove proteste za sedam dana.

Energetska bogatstva

Kako iz Rožaja izvještava reporterka Al Jazeere Milica Marinović, u tom mjestu živi oko 23.000 stanovnika, od toga oko 6.000 njih prima socijalnu pomoć, dok je svega 10 posto građana zaposleno.

“Oni traže nove investicije, traže nova radna mjesta, ukratko – oni traže perspektivu za mlade, ali i generalno za stanovništvo ovog kraja, koje se, kako tvrde, masovno odseljava”, javlja Marinović.

“Na sjeveru Crne Gore nalaze se dvije trećine energetskih bogatstava države, hidropotencijali, rude i šume. Oni traže da se to iskoristi i stvore šanse za nova radna mjesta. Nasuprot svim tim pozitivnim pokazetljima u energetici, sjever je, zapravo, jako siromašan, a na tom prostoru živi čak 60 odsto siromašnih u Crnoj Gori.”

Izvor: Al Jazeera


Povezane

U gradu koji je nekad bio najbrže rastuća ekonomija u Crnoj Gori vlada nezaposlenost, a ljudi napuštaju rodni kraj.

20 May 2014

Već godinama bezuspješno se pokušava riješiti problemu odlaganja smeća u Beranama na sjeveru Crne Gore, ali bez uspjeha. Nakon što je privremeno zatvoreno to smetljište o kojem se mještani i opština spore, skupština Berana donijela je odluku o novoj lokaciji, blizu granice sa susjednim Rožajem. Međutim, tome se sada protive stanovnici tog mjesta. 

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO