Politička bitka za krhku većinu u RS-u

U bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska traje politička bitka – ko će prije osigurati krhku većinu u Narodnoj skupštini i formirati entitetsku vladu. Međutim, sve se više priča da poslanici postaju predmet trgovine. Pojavio se i snimak u kojem premijerka RS-a Željka Cvijanović govori o kupovini poslanika, što ona negira.

Milorad Dodik, predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata, vjeruje da će koalicija koja čini sadašnju Vladu imati i skupštinsku većinu. Uporno računa na dva neodlučna poslanika naprednjaka i opozicione preletače.

“Pored toga, tu su dva poslanika koja nisu u ovoj političkoj grupaciji i završićemo to sa 44 poslanika”, kaže Dodik.

Koalicija Domovina, predvođena Strankom demokratske akcije, napravila je dogovor s opozicionim Savezom za promjene. Najjača partija ovog saveza, Sprska demokratska stranka, ne odustaje od bitke za većinu u parlamentu. Jezičak na vagi su i za njih u preuzimanju vlasti – ista dva glasa naprednjaka.

Afera ‘Snimak’

“Na organima stranke za vikend odlučićemo kako ćemo se pozicionirati na političkoj sceni RS-a”, ističe Adam Šukolo iz Napredne Srpske.

Ko će imati 42 ruke u entitetskom parlamentu, koji broji 83 poslanika, danima se spekulira. Mnogi kažu da se ta politička trgovina završava obećanjima o unosnim poslovima ili direktorskim pozicijama.

Kako iz Banje Luke izvještava reporter Al Jazeere Boris Gagić, u priči o sastavljanju skupštinske većine u RS-u pojavila se nedavno afera nazavana ‘Snimak’.

U snimci čija autetničnost još nije potvrđena, premijerka Željka Cvijanović govori o navodnoj kupovini dva poslanička glasa. Međutim, Željka Cvijanović je sve negirala i nazvala montažom, uz poruku trenutnoj opoziciji.

“Kako vrijeme odmiče, meni je više nego jasno da nije bilo potrebe za kupovinom, dolaze oni sami, ne treba ih se kupovati”, kazala je ona.

Kupovalo se ili ne, policija je Specijalnom tužilšatvu podnijela prijavu protiv nepoznatih osoba zbog neovlaštenog prisluškivanja i snimanja premijerke.

Poslanik SDS-a optužen za genocid

“Sve što Tužilaštvo bude tražilo bićemo dobar servis za njih kada je ovaj predmet u pitanju”, naveo je Radislav Jovičić, ministar unutrašnjih poslova RS-a.

SDS insistira da se istraži autentičnost riječi premijerke, a ne ko je snimak pustio u javnost. Stručnjaci pozivaju na objektivnosti  rasvjetljavanju afere.

“Zloupotreba je od bilo koga od nas, pa i premijerke, ako se govori o korupciji, kupovini i prodaji mandata”, smatra Duško Vejnović iz nevladine organizacije Centar za krim istraživanja.

Dragomir Vasić, jedan od nosilaca mandata, poslanik SDS-a, u međuvremenu je optužen za genocid počinjen u Srebrenici. Iz njegove partije naglašavaju da dolazi na sjednicu Narodne skupštine RS-a u ponedjeljak, 24. novembra, i da će položiti zakletvu, jer nije priveden.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO