Hrvatski sabor planira deklaraciju o Šešelju

Šešelj je na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara čestitao četnicima osvajanje 'srpskog Vukovara' (Nemanja Jovanovi? / Tanjug)
Šešelj je na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara čestitao četnicima osvajanje 'srpskog Vukovara' (Nemanja Jovanovi? / Tanjug)

Hrvatski sabor deklaracijom treba osuditi „sramotne istupe ratnog zločinca Vojislava Šešelja“, suglasila se većina saborskih klubova, pri čemu su oporbeni klubovi prozvali Vladu, odnosno Ministarstvo vanjskih poslova, zbog, kako su naveli  mlake reakcije na Šešeljevo puštanje iz Haaga i šutnju službene Srbije na njegove sramotne i huškačke istupe.

Ideju o deklaraciji inicirala je bivša HDZ-ova premijerka, sada nezavisna zastupnica Jadranka Kosor.

„Hrvatska je članica UN-a i Europske unije koja je utemeljena na načelima mira i stabilnosti, a Šešeljevi istupi u susjednoj državi, koja je na europskom putu, podrivaju te temelje“, naglasila je Kosor zabrinuta zbog izostanka reakcije službenih srpskih vlasti na Šešeljevo „talambasanje“.

Kako je moguće, pita se Kosor, da se na dan stradanja Vukovara, Šešelj, koji je optužen za ratne zločine usudi reći da je Vukovar srpski, a na to ne reagiraju ni premijer Srbije Aleksandar Vučić, niti predsjednik Tomislav Nikolić.

„Vjerojatno je u pitanju strah, ali ne treba zaboraviti da su oni njegova politička djeca“, naglašava Kosor i poručuje da Hrvatska ima obvezu upozoriti da Srbija na europskom putu mora imati jednake, ako ne i strože kriterije od Hrvatske.

„Glavni haški tužitelj nije se žalio na odluku o Šešeljevu puštanju, Šešelj je doputovao u Srbiju i bjesomučno širi velikosrpsku ideju, ideju Slobodana Miloševića koja je iz sebe ostavila smrt, palež i stotine tisuća ljudi zauvijek zavijenih u crno. Hrvatska ima puno moralno pravo uprijeti prstom prema Haagu i tražiti Šešeljevo vraćanje u zatvor, ali i punu istinu o nestalima“, poručuje Kosor.

‘Mlaka reakcija hrvatske politike’

Nezavisni zastupnik Branko Vukšić oštro je kritizirao mlaku reakciju hrvatske vanjske politike.

„Ovo je priča o hrvatskoj vanjskoj politici koje nema. Hrvatska je američko-berlinska-briselska pudlica, a pošto oni Šešelju nisu ništa rekli, zaspala je i naša vanjska politika“, ustvrdio je Vukšić.

Smatra da je Vlada, na čelu s premijerom i ministricom vanjskih poslova, trebala Saboru poslati deklaraciju „čim se to počelo valjati u Srbiji“.

„Dopustiti da netko govori da je Vukovar srpski grad i da će biti u sklopu Srbije otvoreni je atak na Republiku Hrvatsku“, rekao je Vukšić koji se „ne čudi šutnji službene Srbije jer su i Nikolić i Vučić Šešeljevi puleni“.

Boro Grubišić iz Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB) ustvrdio je da Šešeljeve izjave u vezi hrvatskog suvereniteta traže žestoke službene reakcije hrvatske Vlade i Sabora.

„Što se čudimo što frustrirani, iskompleksirani i bolesni Šešelj ovako nastupa? On je oduvijek dosljedan u svojoj politici, kada imamo izjave Nikolića o Bunjevcima koji ‘nisu Hrvati’, kada imamo izjavu Šešelja da je Vukovar srpski – i nitko ne reagira ili su reakcije mlake“, naglasio je Grubišić.

HDZ traži raspravu o vanjskoj politici

Gordan Jandroković (HDZ) zatražio je otvaranje rasprave o hrvatskoj vanjskoj politici.

„Nakon teških pregovora ušli smo u EU, a danas dajemo potporu za ulazak Srbije u EU. Oni moraju ispuniti uvjete i otvorimo raspravu o hrvatskoj vanjskoj politici“, tražio je Jandroković.

Podsjetio je kako je prije osam dana HDZ zbog Šešeljevog puštanja na slobodu ukazao na mlaku reakciju hrvatske strane i neodgovarajuće ponašanje srpskih vlasti.

„U to vrijeme predsjednik Josipović izražavao je žaljenje jer je Šešelj pušten iz zatvora, a ministrica Pusić je sramotno izrazila sućut Srbiji i njihovom vodstvu, umjesto žrtvi u Hrvatskoj“, kazao je Jandroković.

Podsjetio je i kako je prije nekoliko dana srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić u Bruxellesu rekao da je „cilj Srbije izlaz na otvoreno more“, što je, po Jandrokoviću, „teritorijalna pretenzija prema susjedima“.

‘Haški sud kapitulirao pred Šešeljem’

Vesna Škare Ožbolt (Demokratski centar) smatra da „strelice ljutnje trebaju biti uperene prema Haaškom sudu koji je svojom odlukom kapitulirao pred Šešeljem optuženim za zločine protiv humanitarnog prava“.

Raspravno vijeće nije, kaže Ožbolt, obvezalo Šešelja ni na obvezu da neće utjecati na svjedoke, niti na policijsku pratnju, niti mu odredilo kućni pritvor.

„To je potpuni presedan i na to nitko ne reagira. Srbijanska Vlada je tražila da se Šešelja pravno obveže na postupanje i ponašanje, no to je izostalo. Raspravno vijeće nije ga obvezalo i stavilo limite na njegovo ponašanju na slobodi“, tvrdi Ožbolt.

Pravno gledano, kaže ona, Srbija ne može utjecati niti ga uhapsiti, i to je problem na koji Hrvatska treba reagirati.

Svi zastupnici za deklaraciju

„Građani i žrtve teško su se trudili da zaliječe rane, da se uspostavi mir. Ovakvo postupanje Haaškog suda dovodi u pitanje sve što je postignuto, šteti Hrvatskoj i svim žrtvama, naprednim ljudima kojih sigurno ima u Srbiji, a šteti i Europi“, kaže Ingrid Antičević Marinović iz vladajućeg SDP-a.

Sud, ističe, mora voditi računa o svojoj vjerodostojnosti i legitimitetu.

„SDP podržava predsjednika Josipovića koji je napisao oštro pismo upravo tom sudu. Isto tako, pridružuje se inicijativi hrvatskih europarlamentaraca oko donošenja rezolucije i kolega iz Sabora oko deklaracije da se raspravi o zaista besramnom činu koji je napravio Haaški sud“, poručila je Antičević Marinović.

Na kraju rasprave, potpredsjednik Hrvatskog sabora Nenad Stazić je konstatirao kako su svi klubovi zastupnika za sastavljanje saborske deklaracije kojom će se osuditi Šešeljevi istupi.

Šešelj je optužen za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Vojvodini. Proveo je 11 godina u pritvoru u Haagu, a u Srbiju je pušten na liječenje.

Presuda u njegovom slučaju očekuje se 2015.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO