Hahn: Crna Gora napreduje na evropskom putu

Johannes Han je pozvao crnogorske medije da poštuju etički kodeks (Anadolija)
Johannes Han je pozvao crnogorske medije da poštuju etički kodeks (Anadolija)

Komesar za evropsko susjedstvo i pregovore o proširenju Evropske unije, Johannes Hahn, nakon razgovora s premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem, izjavio je u petak da za novi sastav Evropske komisije pitanje proširenja EU-a ostaje prioritet, javlja dopisnik agencije Anadolija.

“Ovdje sam kao svjedok toga da je u proteklih pet godina Crna Gora ostvarila napredak: počevši od sticanja statusa kandidata 2010. godine, preko pregovora o pristupanju 2012. godine, uključujući činjenicu da smo do danas otvorili 12 poglavlja u pregovorima, između ostalih, čuvena poglavlja 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava. Želim naglasiti da nakon formiranja nove EK-a pitanje proširenja i pregovora o pristupanju ostaju jedan od naših prioriteta. Posjeta Crnoj Gori u okviru jedne od mojih prvih posjeta zaista ukazuje na posvećenost EK-a proširenju”, poručio je Hahn.

Istakao je da pozdravlja odluku Crne Gore da se usaglasi kada je riječ o vanjskoj politici sa stavovima EU-a u vezi s Ukrajinom.

Komesar je, također, govorio o ekonomiji i slobodi medija te je pozvao crnogorske medije da poštuju etički kodeks.

“Kada je riječ o ekonomiji, potrebno je da vidimo plan na polju konkurentnosti. Također, govoreći o ekonomiji, jedan od ključnih ciljevima kada su zemlju kandidati za članstvo u EU u pitanju je jačanje nacionalnih ekonomija, kao i poboljšanje uslova života građana ovih zemalja. S druge strane, pozdravljamo korake koje je Vlada Crne Gore preduzela na polju slobode medija, uključujući istrage povodom napada na novinare. Istovremeno, pozivam crnogorske medije da promoviraju etičke i profesionalne standarde”, istakao je Hahn.

Nova pregovaračka poglavlja

Đukanović je istakao zadovoljstvo što je Hahn već na početku posjetio države Balkana te vjeruje da ova posjeta govori i o nastavku proširenja EU-a.

“Ovo je bila prilika da sa komesarom Hahnom porazgovaramo o posljednjem izvještaju o napretku Crne Gore. Obavijestili smo ga da smo sa velikom ozbiljnošću saslušali preporuke naših evropskih partnera, koje su sadržane u izvještaju o napretku, i da smo najveći dio tih ocjena prihvatili i ugradili u ono što će biti crnogorska državna politika u 2015. godini. Logično, koncentracija naše pažnje je na pitanjima vladavine prava i dalje ažurna”, naveo je Đukanović.

Crnogorski premijer naglasio je kako je evropska komesara obavijestio da su na “odličnom putu da već do kraja ovog mjeseca bude usvojen najveći dio zahtijevanih promjena na kojima se zajedno radilo s evropskim partnerima”.

“Vjerujem da će sve ovo nabrojano doprinijeti otvaranju novih pregovaračkih poglavlja”, poručio je Đukanović.

Komesar Hahn, koji boravi u svojoj prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, ranije u petak sastao se s predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem te s ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Igorom Lukšićem.

Izvor: Agencije


Povezane

Izjava generalnog sekretara NATO-a, kojom je potvrđeno da Crna Gora neće dobiti poziv za ulazak u Alijansu na predstojećem samitu u Walesu, izazvala je oštre reakcije crnogorske opozicije. Dok oni odluku NATO-a vide kao diplomatski šamar Vladi u Podgorici i traže ostavke, crnogorski premijer vidi je kao priznanje članica Alijanse za napore Crne Gore. Više […]

Posljednjih mjeseci u Crnoj Gori, iz najviših državnih krugova, moglo se čuti da se očekuje poziv Crnoj Gori za članstvo u NATO savezu na predstojećem samitu alijanse u Walesu. O ovoj temi iz Zagreba govori Denis Avdagić, direktor Organizacije za promicanje sjeverno-atlantskih integracija. 

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO