Umro general Veljko Kadijević

Hrvatska je od Rusije tražila izručenje prije nego što je dobio državljanstvo, ali je ono odbijeno (STRINGER/AFP/Getty Images)

General Veljko Kadijević, koji je od 1988. do 1992. godine bio savezni ministar odbrane, umro je danas u Moskvi, javio je B92.

Kadijević je od 2001. godine živio u Rusiji, gdje je sedam godina kasnije ukazom tadašnjeg predsjednika Dmitrija Medvedeva dobio rusko državljanstvo.

Status izbjeglice u Rusiji Veljko Kadijević je dobio 2005. godine. Po ruskom zakonu, trebalo je da prođu ti godine pa da zatraži državljanstvo i dobije ruski pasoš, što je u njegovom slučaju i ispunjeno 2008. godine.

Kadijević je rođen 21. novembra 1925. godine u Glavini Donjoj pored Imotskog. Partizanima se pridružio 1941. godine, a dvije godine poslije ušao je u Komunističku partiju Jugoslavije.

Interpolova potjernica

Nakon završetka Drugog svjetskog rata ostao je u vojsci te je diplomirao na Vojnoj akademiji u Beogradu.

U maju 1988. godine imenovan je za petog saveznog ministra odbrane Jugoslavije, a ostavku je podnio 6. januara 1992. godine u jeku ratnih zbivanja.

Bio je na čelu JNA 1991. godine kada su vođene operacije u Vukovaru i Dubrovniku, zbog čega je protiv njega u Hrvatskoj bila podignuta optužnica.

Iz Srbije je pobjegao kada mu je 2001. godine stigao poziv iz Haškog suda da svjedoči. Uprkos njegovoj ključnoj ulozi u ratnim zbivanjima, taj sud nije podizao optužnicu protiv njega.

Hrvatska ga sumnjiči da je počinio ratne zločine, zbog čega se i dalje nalazi na crvenoj potjernici Interpola. On međutim, nije izručen zbog toga što je građanin Rusije.

Izvor: Agencije