Vijeće ministara za izvoz bh. mlijeka u Tursku i Rusiju

Mljekari prijete blokadom svih graničnih prelaza i bh. institucija (Anadolija)

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine iskazalo je na svojoj sjednici u Sarajevu apsolutno razumijevanje za nezadovoljstvo i težinu položaja proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH, te su u tom smislu inicirali mogućnost plasmana na tržišta Turske i Rusije.

Usvojili su informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o sastanku o stanju i problemima u mljekarstvu, te su informirani o novim zahtjevima udruga primarnih poljoprivrednih proizvođača.

Vijeće ministara je razmotrilo dosadašnje analize uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda, koje ukazuju da nije registriran prekomjeran uvoz tih proizvoda iz Europske unije u BiH u ovoj godini u odnosu na godinu dana ranije.

Akciju Vijeća ministara ishodili su nezadovoljni proizvođači mlijeka iz cijele BiH, ali i stočari, upozorivši na to da će se blokada carinskih terminala, koja je na nekih prijelazima počela 12. studenog, blokirati sve granične prijelaze i bh. institucije.

U potragu za novim tržištima

U tom kontekstu pozvali su sva nadležna tijela u BiH da dodatno i detaljno razmotre postojanje pravne osnove za aktiviranje procedure zaštite domaće proizvodnje, te da ih o svojoj analizi i mogućim rješenjima informiraju u najkraćem roku.

Pozvali su i sva nadležna ministarstva i upravne organizacije u BiH da se maksimalno angažiraju na osiguranju novih tržišta za mlijeko i mliječne proizvode iz BiH, posebno na tržištima Turske, Rusije i zemalja Srednje Azije, kao i omogućavanju plasmana proizvoda na tržišta zemalja CEFTA-e.

Ministarstvo vanjskih poslova su zadužili da intenzivira diplomatske aktivnosti radi iznalaženja mogućnosti za provoz mlijeka i mliječnih proizvoda preko teritorija EU na tržišta Turske i Rusije.

Isto tako, Ured za veterinarstvo BiH zadužen je da intenzivira aktivnosti na ispunjavanju uvjeta za plasman proizvoda životinjskog podrijetla iz BiH na tržište EU.

Blokada carinskih terminala

Mljekari su prije tjedan dana počeli blokadu carinskih terminala na nekima od ukupno pet graničnih prijelaza, nezadovoljni zbog toga što nisu povećane carinske stope na uvozno mlijeko.

Jedan od glavnih zahtjeva mljekara je uvođenje akcize na mliječne proizvode koji se uvoze iz Unije u BiH, dok se istovremeno iz Bruxellesa već tri mjeseca čeka odgovor kada će se proizvodi iz BiH moći izvoziti u EU.

Traže i uvođenje plavog dizela za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, rješavanje pitanja izvoza mlijeka u EU i zatvaranje graničnih prijelaza za izvoz i uvoz robe životinjskog i biljnog porijekla – Goricu, Izačić i Orašje, koji nisu bili tema pregovora s EU.

Mljekari smatraju da se, zbog povećanog uvoza mlijeka iz EU, guši domaća proizvodnja, a blokadu zajednički provode proizvođači mlijeka iz oba bh. entiteta.

Svoje su zahtjeve jučer proširili i na uvođenje zaštitne cijene, na koju će se naplaćivati dažbine pri uvozu mlijeka, mliječnih prizvoda i proizvoda od mesa, ukidanje uvoznih kvota na poljoprivredne proizvode i živu stoku dok se uvjeti u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji ne izjednače s onima u EU.

Izvor: Al Jazeera i agencije