Štrajkuju prosvjetari, školski čas 30 minuta

Prosvjetni radnici u Srbiji su stupili u štrajk. Školski satovi ne traju 45, već 30 minuta. Glavni razlog za štrajk je nezadovoljstvo zbog smanjenja plata u prosvjeti, što je jedna od mjera štednje koju provodi Vlada Srbije, izvijestila je iz Beograda Natalija Lučić, novinarka Al Jazeere.

Nije ni podne, a zvono u Osnovnoj školi “Dragoljub Dudić” označilo je kraj časova za prijepodnevnu smjenu. Kolektiv te škole je od ponedjeljka ujutro stupio u štrajk. Nezadovoljni su platama, ali i lošim tretmanom profesorske pozicije u društvu.

“Ja čak mislim da mi izuzetno dobro radimo, s obzirom na to kako smo tretirani u društvu i koliko smo plaćeni. Kad bih poredio naša primanja sa primanjima u javnom sektoru, naša primanja su 20-30 odsto niža”, ocijenio je nastavnik fizike Goran Keković.

Međutim, nisu svi jedinstveni. Neke škole nisu stupile u štrajk, a prema riječima zaposlenih, pritiske vrše direktori, koji se prema školi ponašaju kao prema sopstvenom vlasništvu.

Danilo Gligorić, nastavnik u OŠ “Svetozar Marković, kaže: “Imamo desetak kolega koji rade na neodređeno vreme i koji su u veoma veoma lošem položaju. I tu nastaje problem sa direktorom, jer tu postoji manipulacija i pretnja da slučajno neko od njih ne krene u štrajk i da ne trpi neke posledice i da nakon štrajka iz nekog osvetoljublja ne dobije otkaz.”

Zahtjevi prosvjetara

Jedan od glavnih zahtjeva prosvjetara koji štrajkuju je da se prosvjeta izuzme od mjera smanjenja plata u javnom sektoru.

“Plate u prosveti trebalo bi da se smanje za 10 procenata. Ono čime bi prosvetni radnici bili zadovoljni je da se uvedu platni razredi kako bi se primanja izjednačila sa stepenom obrazovanja u celom javnom sektoru”, izvijestila je Lučić.

A 80 posto zaposlenih u prosvjeti ima fakultetsko obrazovanje.

Slobodan Brajković iz Sindikata radnika u prosveti kaže: “U obrazovanju plata prosvetnog radnika je oko 350 evra. Ukoliko se smanji još za 10 odsto, biće 320 evra. Sa tim parama prosvetni radnici ne mogu da prežive i oni se polako približavaju ljudima koji imaju minimalac.”

Prema podacima četiri reprezentativna sindikata prosvjetnih radnika, u štrajk je stupilo 950 škola, a očekuju da se taj broj poveća. Prosvjetari su odlučni – časovi će trajati 30 minuta sve dok im uslovi ne budu ispunjeni.

Izvor: Al Jazeera