Milanović: Namjeravam biti u Koloni sjećanja

Kao predsjednik Vlade u Vukovaru sam spreman na sve, poručio je Milanović (Davor Javorovi? / Pixsell)
Kao predsjednik Vlade u Vukovaru sam spreman na sve, poručio je Milanović (Davor Javorovi? / Pixsell)

Hrvatski premijer Zoran Milanović najavio je u razgovoru za riječki Novi list da 18. studenog, na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, namjerava biti u Koloni sjećanja jer je hodanje u toj koloni njezin smisao.

„Smisao Kolone sjećanja je hodanje u toj koloni, a ne protokol kao takav. Zato namjeravam biti u koloni“, istaknuo je Milanović koji će u utorak, zajedno s predsjednikom Ivom Josipovićem i državnim vrhom, doći u Vukovar.

Na pitanje je li spreman, ako ga opet budu blokirali kao prošle godine kad je cijeli državni vrh zaustavljen i onemogućeno mu da sudjeluje u Koloni sjećanja, prohodati do groblja i na samom začelju, kad Kolona već prođe, odgovorio je da o tome uopće nije razmišljao.

„Bit će kako bude. Kao predsjednik Vlade spreman sam na sve“, odgovorio je Milanović na pitanje bi li mu zasmetalo da ga u Vukovaru izvižde ili mu ružno skandiraju.

Premijer je još jednom pozvao branitelje koji od 20. listopada prosvjeduju ispred Ministarstva obrane da se vrate svojim obiteljima, te je istaknuo da bi prosvjednike uvijek primio u svojem uredu.

‘Hrvatska puno jača nego prije tri godine’

Kad je riječ o učinku Vlade kojoj je na čelu, Milanović je istaknuo da „ekonomski rast ni jedna vlada ne može izvaditi iz epruvete“, ali da je što se tiče funkcioniranja institucija, Hrvatska sigurno puno jača nego prije tri godine.

„Što se tiče mjera kojima se uspostavlja funkcioniranje državnih institucija, onda smo mi tu vrlo jaka Vlada. Kad se radi o institucijama, Hrvatska je sigurno puno jača nego prije tri godine. Nismo ista zemlja“, rekao je Milanović.

Na konstataciju novinara da je Hrvatska i dalje u minusu, premijer je rekao da Vlada nije zadovoljna gospodarskim rastom te postavio pitanje o dvojbi:

„Veći rast i nezaposlenost ili manji rast i manja nezaposlenost. Iako imamo manje zaposlenih nego prije godinu dana, nismo zadovoljni gospodarskim rastom. Za što također i Vlada odgovara“.

U vezi s dvojbom koja još dominira u EU – drastična štednja ili ne, premijer je rekao da nikad nitko nije bio za drastičnu štednju ako bi to dovelo u pitanje neka njegova prava.

„To su uvijek drugi savjetovali trećima. Ali rezultata danas nema, ta štednja je proizvela stagnaciju i tek možda neke zemlje imaju izvjestan rast. Mogli smo ići na radikalne rezove, ali to bi bila lošija varijanata, bilo bi više nezaposlenih“, poručio je premijer Milanović.

Svoju Vladu smatra odlučnijom

Smatra i da je njegova vlada bila odlučnija od bilo koje prethodne vlade, kad su u pitanju ekonomska politika i porezi.

„Ovo što radimo posljednjih pola godine, smanjenje nekih poreza, upravo je suprotno onome što predlaže MMF, a sada i HDZ“, istaknuo je Milanović.

Na pitanje je li se moglo više učiniti na smanjenju države potrošnje, odgovorio je: „Možda, ali uz cijenu veće nezaposlenosti, većih socijalnih tenzija“.

Predsjednik hrvatske Vlade ocijenio je da je Hrvatska prestatična, ali da su jasni i znaci napretka.

„Iduće ćemo godine i prvi put imati veliku korist od novca iz europskih fondova“, zaključio je Milanović.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO