Hrvatska: Bez novih uvjeta Srbiji

Pusić je izvijestila EU o situaciji poslije privremenog puštanja Vojislava Šešelja (Petar Glebov / Pixsell)
Pusić je izvijestila EU o situaciji poslije privremenog puštanja Vojislava Šešelja (Petar Glebov / Pixsell)

Hrvatska neće postavljati nikakve dodatne uvjete Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji, ali će Beograd morati da poštuje iste kriterije koje je Hrvatska imala prilikom pristupanja, izjavila je hrvatska ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić.

“Srbija neće imati nijedan dodatni uvjet, nego isključivo one uvjete i kriterije koje je i Hrvatska ispunjavala na svom putu”, izjavila je Pusić po završetku sastanka šefova diplomatije Evropske unije u Briselu.

Pusić je tom prilikom rekla da je u ponedjeljak izvijestila EU o situaciji poslije privremenog puštanja na slobodu Vojislava Šešelja, istakavši da će Hrvatska ustrajati da se evropske institucije o tome izjasne.

“Obavijestila sam 28 zemalja članica o situaciji nastaloj nakon puštanja na slobodu osumnjičenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, o njegovoj agitaciji, pozivanju na rat, uništavanju regionalne suradnje, šteti koju nanosi odnosima država u regiji i njihovu europskom putu”, rekla je Pusić novinarima.

“Odluku (o puštanju Šešelja) niko ne može sasvim razumjeti, pa ni ja”, dodala je ona, dodajući da će Hrvatska insistirati na tome da se o ovom slučaju izjasne institucije EU.

Što se tiče inicijative da se o tome obavijesti Haški sud, Pusić je rekla da je predsjednik Ivo Josipović preuzeo na sebe dužnost da pošalje takvo pismo Sudu i službeno ga obavijesti o nastaloj situaciji.

Zabrinutost ministara

Pusić je dodala da su i drugi ministri rekli kako postoji zabrinutost u javnosti u vezi s posljedicama takve odluke Haškog suda.

Šefica hrvatske diplomatije dodala je da suđenja za ratne zločine čine dio funkcioniranja pravosuđa i pravne države, te da se ti kriteriji primjenjuju na svaku zemlju.

Na pitanje da li to znači da se ne slaže s ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem, koji je rekao da će Hrvatska insistirati na tome da Srbija sudi odgovornima za ratne zločine, između ostalog i na Ovčari, Pusić je odgovorila da “ne vidi u čemu bi trebalo da se slaže ili ne slaže” i da je riječ o uvjetima koji su važili za Hrvatsku i koje ne postavlja samo Hrvatska, nego sve države članice.

Uoči sastanka u Briselu Pusić je izjavila da “Šešelj u prvom redu šteti Srbiji, koja u ovom trenutku na svojim ulicama ima jednog poludjelog ratnog zločinca”.

“To je nama susjedna zemlja, koja je krenula na europski put i to šteti njihovom europskom putu, prijeti Hrvatskoj, ali i Bosni i Hercegovini, koja je manje stabilna i koja je tek na početku svog europskog puta”, rekla je Pusić.

Kako je ocijenila, s tog stanovišta to predstavlja jedan potencijalno remetilački faktor, u prvom redu u regionalnim odnosima i javnom mnijenju u regiji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO