Otpadne vode iz Plitvica prijete Bihaću

Nacionalni park Plitvička jezera u Hrvatskoj u svom zaštićenom području skriva jezerce u koje se izlijeva kanalizacija.

Park odgovornost prebacuje na lokalnu samoupravu i Hrvatske vode, a lokalna samouprava na Ministarstvo okoliša. I dok traje njihov ping-pong, razloga za razmišljanje imaju i stanovnici Bihaća.

Šesnaest je plitvičkih jezera. Šesnaest bisera, pohvalit će se zaposlenici tog nacionalnog parka. Ali ni desetak minuta od najvećeg slapa na Plitvicama, na rubnom dijelu parka, čeka nas neugodno iznenađenje.

“Ovdje se slijeva kanalizacija iz kompletnog Nacionalnog parka Plitvička jezera”, kaže Darko Krizmanić, stanovnik sela Rastovača.

Sastav kanalizacije nikada do kraja nije izgrađen. Sedamdesetih je, kažu mještani, kanalizacijska cijev jednostavno gurnuta u jamu u koju se od tada slijevaju otpadne vode.

Iako Park godišnje uprihodi više od 26 miliona eura, crno jezero u nekoliko su navrata samo očistili.

„Mi smo korisnici toga sustava, održavati ga i ulagati jednostavno nismo smjeli, gospodariti njime. Po zakonu to je u nadležnosti lokalne samouprave, odnosno komunalnog poduzeća koje djeluje na području te uprave, onosno na nacionalnoj razini, to je u Nadležnosti HV-a”, kaže Ognjen Borčić, savjetnik za odnosne s javnošću Nacionalnog parka.

Problem stariji od zakona

U lokalnoj samoupravi kažu da je tako od 2009. godine, kada je posljednji put izmijenjen Zakon o vodama. Nacionalnom parku zabranjeno je obavljati poslove iz sistema odvodnje, pa njime već neko vrijeme ne gospodari niko.

„Rješenje je jedino da sustav i vodovoda i odvodnje prijeđe u vlasništvo jedinice lokalne samouprave odnosno vlasništvo trgovačkog društva Vodovod i odvodnja. Po novom zakonu o vodama samo oni mogu i gospodariti takvim sustavom”, kaže Boris Luketić, načelnik općine Plitvička jezera.

„Zato smo prije godinu dana i kreirali radnu skupinu da se postojeća vodovodna i kanalizacijska mreža da u ruke lokalnoj samoupravi, gdje po zakonu i pripada, i da moraju upravljati s time, a paralelno se radi i na prikupljanju sredstava za rekonstrukciju i samu sanaciju i izgradnju adekvatne kanalizacijske mreže”, kaže  Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša i prirode.

No, problem kanalizacije Plitvičkih jezera mnogo je stariji od posljednjih izmjena zakona. Separator smeća posljednje je što se izgradilo, no ne i potrebni pročišćivač. Pitanje je gdje odlazi voda iz jame i koliko šteti prirodi.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera