Načelni dogovor o vlasti HDZ BiH, SDA i DF

Na sastanku je definisano partnerstvo SDA, HDZ BiH i DF na svim razinama (Al Jazeera)

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović postigli su na sastanku u Mostaru dogovor o formiranju vlasti na kantonalnom i entitetskom nivou, dok će se razgovori o formiranju Vijeća ministara BiH nastaviti.

Kako je na konferenciji za novinare nakon sastanka kazao Čović, definirano je partnerstvo SDA, HDZ-a BiH i Demokratska fronta (DF) na svim nivoima.

“Definirali smo stajališta oko ključnih odredbi što će nam biti zajednički posao na županijskoj, entitetskoj i državnoj razini. Već sljedećeg tjedna sjest ćemo s ostalim strankama iz Federacije koje će s nama činiti vlast i definirati sadržaj onog što bi ta široka koalicija stranaka trebala raditi na federalnoj razini”, kazao je Čović.

Dodao je kako vjeruje da se vrlo brzo mogu formirati novi sazivi kantonalnih skupština kako bi se mogli birati zastupnici u Dom naroda Federacije BiH što je preduslov za formiranje vlasti na entitetskom nivou.

Državni nivo bez dogovora

Kada je u pitanju državni nivo, Izetbegović je kazao kako o tome danas nije postignut dogovor.

“Međutim, prema onome kako ja vidim stvari i kakve su reakcije predsjednika HDZ-a BiH, ne mislim da će to biti problem”, kazao je Izetbegović, dodavši kako je atmosfera na današnjem sastanku bila “iznenađujuće dobra” te da su obje strane pokazale “elastičnost i spremnost na saradnju”.

Na novinarsko pitanje o mogućnosti saradnje sa SNSD-om i predsjednikom te stranke Miloradom Dodikom, Izetbegović je naveo nekoliko Dodikovih citata u kojima on negira Bosnu i Hercegovinu i genocid u Srebrenici, te dodao kako je Dodik time “zakovao stvar za ovaj mandat”.

Na isto pitanje Čović nije bio decidan.

“Ja bih stvarno želio imati stabilnu vlast na svim razinama. Kako će to završiti vidjet ćemo vrlo skoro. HDZ BiH ima ogromnu odgovornost kao i SDA. Mi smo apsolutni pobjednici na ovim izborima i to od nas traži da formiramo vlast i mijenjamo stvari na bolje u BiH”, kazao je Čović.

Izetbegović i Čović danas su se dotaknuli i pitanja Mostara. Potpredsjednika SDA je kazao da nisu ulazili u detalje, no obje strane su kazale kako će ispoštovati sve odluke Ustavnog suda koje se odnose na Mostar.

“Međutim, postoji Vašingtonski sporazum, postoji Dejtonski sporazum, zaštitni mehanizmi, postoji i dobra volja. Mostar će biti jedan grad, a u njemu će biti svi zaštitni mehanizmi koji će garantovati svu ravnopravnost naroda i građana u njemu”, istaknuo je Izetbegović.

Čović je najavio kako će se odmah po uspostavljanju vlasti formirati i posebna radna grupa koja će biti zadužena za pitanje Mostara i izmjene izbornog zakona kako bi se u gradu na Neretvu mogli održati lokalni izbori.

Izvor: Agencije