Srpski tajkun Beko ranjen vatrenim oružjem

Srpski biznismen Milan Beko ranjen je u pucnjavi koja se dogodila u večernjim satima u petak ispred njegove kuće u elitnom beogradskom naselju Senjak.

“Policija je preduzela sve mere i aktivnosti na identifikaciji izvršilaca. Najverovatnije se radi o dva lica – izvršiocu i pomagaču”, potvrdio je Veselin Milić, načelnik beogradske policije.

Potvrdio je da je Beko zadobio prostrijelne rane abdomena.

“U pitanju je teško delo ubistvo u pokušaju za koje je nadležno Više tužilaštvo, a policija je preduzela sve mere i radnje da se otkriju izvršilac i pomagači”, rekao je Milić.

Potvrdio je i da je policija blokirala sve glavne prometnice u Beogradu, angažirane su sve operativne ekipe i radi se sve da se što prije otkriju napadači i rasvijetli slučaj.

“Kontrolišu se sva sumnjiva lica koja odgovaraju opisu izvršilaca krivičnog dela”, rekao je Milić.

Beogradska policija, prema navodima medija, pregledava snimke video nadzora ispred kuće Milana Beka, ali i zapise s kamera koje ima većina vlasnika privatnih kuća u ulici kojom su napadači pobjegli.

Operacija uspješna

”Nakon ranjavanja, Beko je prevezen u Urgentni centar. Operacija je uspešno završena i trenutno je van životne opasnosti. Operisao ga je ministar zdravlja Zlatibor Lončar”, javlja reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Zamjenik direktora Urgentnog centra Dušan Jovanović potvrdio je kako je “stanje pacijenta stabilno, ali su povrede izuzetno teške i opasne po život”.

Po navodima medija, napadač je pucao u Beku dok je izlazio iz automobila. Njegov vozač ga je odmah prevezao u Urgentni centar.

Al Jazeerin reporter Marko Subotić javlja kako je napadač pucao prema Beki pet puta, nakon što je iskočio iz obližnjeg žbunja, ali ga je s tri hica, kako su potvrdili liječnici, pogodio u stomak i grudi.

“Policija ne potvrđuje nezvanične podatke, a pravo je pitanje ko je mogao pucati u Beku, jer je reč o čoveku koji je sarađivao sa mnogim političarima i preduzetnicima”, javlja Subotić.

Na mjesto događaja došli su policija i hitna pomoć.

Blokirana ulica

“U vreme uviđaja beogradske policije i specijalnih jedinica blokiran je deo ulice gde je pucano na Milana Beka. Do kuće u kojoj živeo nije moglo da se dođe”, javio je Subotić.

Nekoliko desetina policajaca pretraživalo je mjesto napada.

Policija nije željela potvrditi navode medija da se vrše kontrole izlaza iz Beograda.

U kasnim večernjim satima policijski očevid je završen, a na rasvjetljavanju događaja angažirano je najmanje 300 policajaca.

Ispred Urgentnog centra pojavili su se i neki prijatelji Milana Beke, među kojima su poduzetnici Miodrag Kostić i Toplica Spasojević, političari Čedomir Jovanović i Milorad Vučelić te odvjetnik Zdenko Tomanović.

Spasojević je za Al Jazeeru rekao kako mu se Beko nije žalio da su mu prijetili ili da je imao bilo kakve neugodnosti.


Policija pred Urgentnim centrom [Rade Prelić/Tanjug]

Ispred ulaza u Urgentni centar nalazi se i policija, što je rutinska procedura kad su u pitanju slučajevi ranjavanja vatrenim oružjem.

Beko je jedan od najvećih srpskih tajkuna, javlja Kostić, te podsjeća kako se o njemu govorilo prije tri mjeseca kad se ponudio da postane prvi čovjek Železnica Srbije.

“Zbog privatizacija Luke Beograd, koja je ocenjena kao jedna od spornih, odgovarao je na pitanja istražilaca. Reč je o tajkunu koji se nalazio u raznim vladama, a njegov glavni biznis je bio da kupuje stara preduzeća na tenderima. Jedna od njih bila je i Luka Beograd, u kojoj je kupio 93 odsto akcija”, javlja Kostić.

Tajkun blizak vlastima

Iako je završio Saobraćajni fakultet u Beogradu, nikad nije radio u struci nego se do ulaska u politiku prije 21 godinu bavio marketinškim i trgovinskim poslovima, podsjećaju beogradski mediji.

Tokom ‘90-ih Beko je postao blizak vladajućim strukturama, a 1997. godine, kao nestranački stručnjak, postao je ministar za vlasničku transformaciju u vladi Mirka Marjanovića.

Autor je Zakona o privatizaciji, za čijeg je trajanja strancima prodano 49 posto vlasništva Telekoma Srbije.

Godine 2003. ušao je u Vladu SR Jugoslavije premijera Momira Bulatovića.

Tokom prošlog desetljeća sudjelovao je, izravno ili posredno u nekoliko velikih privatizacija – kupnji najvećih srpskih mljekara, kompanije „Knjaz Miloš“, „Luke Beograd“, te u privatizaciji Večernjih novosti i „C marketa“.

Izvor: Al Jazeera i agencije