Izetbegović: Više neće biti crtanja karata

Predstavnici SDA i HDZ-a BiH sutra se sastaju na novom krugu pregovora (Al Jazeera)
Predstavnici SDA i HDZ-a BiH sutra se sastaju na novom krugu pregovora (Al Jazeera)

Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) prihvatio je sporazum o programskim principima stranke, koji je potpisan s Demokratskom frontom (DF) i Savezom za promjene, te je od vrha stranke zatražio suglasnost za buduće koalicije i formiranje vlasti.

Potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović ranije je najavio kako bi Bosna i Hercegovina do subote mogla oformiti koaliciju na državnoj razini, a upravo tim povodom sutra se sastaju izaslanstva SDA i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH).

„Gospodin Čović i HDZ prigovaraju što se to radilo bez njih, ali, evo, gospodin Čović je bez nas uradio stvari sa SNSD-om, tako da tu ne bi trebalo biti ljutnje. Valja uraditi ono što je najbolje za građane u BiH, a kad su HDZ i SDA u pitanju, ono što je najbolje za Bošnjake i Hrvate. To sasvim sigurno ne izlazi iz okvira onoga što je najbolje za sve građane“, poručio je Izetbegović nakon današnje sjednice stranačkog Glavnog odbora.

Na sjednici je usvojena informacija o provedenim aktivnostima radne skupine Predsjedništva stranke na provedbi izbornih rezultata kako bi bila „formirana stabilna parlamentarna većina i uspostavljena efikasna vlast na svim nivoima u BiH“.

„Koncept BiH je zajednički život. Bojim se da neki u HDZ-u BiH vide to kao život jednih pored drugih po principu dvije škole pod jednim krovom, dviju televizija pod jednim krovom, dva naroda i entiteta pod jednim krovom. Nećemo biti spremni ići u tom smjeru. Više nikada neće biti crtanja karata“, poručio je Izetbegović.

Čović: Nećemo sudjelovati u blokadama procesa

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je u Mostaru da svi oni koji žele europski put BiH imaju HDZ BiH kao bezrezervnog partnera, a HDZ i HNS BiH neće participirati u bilo kakvim blokadama procesa u BiH, ”štiteći time hrvatski narod i ono što smo nudili u predizbornoj kampanji”.

”Naš je cilj ne zastoj, već što prije uspostavljanje federalne Vlade”, rekao je Čović, a prenosi Fena.

Dodao je kako od sutrašnjeg sastanka s Bakirom Izetbegovićem očekuje dogovor i vrlo jasan program, što bi te dvije stranke trebale raditi kao pobjednice unutar hrvatskog i bošnjačkog naroda.

U svezi s kandidacijskim statusom BiH za ulazak u EU, rekao je kako ne vidi razlog da on ne bude gotov do kraja 2016. godine, a da bi se promjene Izbornog zakona mogle dogovori unutar pola godine.

Kazao je kako neće slati nikakve poruke Izetbegoviću preko medija, posebice jer će se sutra sastati.

”Jedino što ja kao predsjednik HDZ-a i HNS-a imam za obvezu jeste hrvatski narod i želim da pokušamo napraviti principe na kojima ova vlast treba biti uspostavljena na svim razinama. Na taj ćemo način razgovarati sutra i sa SDA i vrlo jasno vidjeti razumiju li ostale kolege te principe, jer je to put da u jednom kratkom vremenu dobijemo implementaciju izbornih rezultata”,  naglasio je Čović nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH.

”Mi ćemo sa svoje strane učiniti sve da pet županija, gdje smo mi većina, dobije vlast u vrlo skoro vrijeme, nakon čega ide entitetska vlada, pa Vijeće ministara.”

Na pitanje o njegovu odnosu s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom i izjavu kako bi bio sretan kada bi s većinom političara u BiH imao odnos kao s Dodikom ”zbog ljudske dimenzije”.

Kazao je kako može imati privatni afinitet prema nekom te naglasio da sa svim kolegama iz RS-a i Federacije ima dobre odnose.

Sporazum SDA, DF-a i Saveza za promjene

Prošle sedmice, SDA je s DF-om i Savezom za promjene, kojeg čine Srpska demokratska stranka (SDS), Partija demokratskog progresa (PDP) i Narodni demokratski pokret (NDP) dogovorio programske principe za djelovanje zakonodavne i izvršne vlasti u BiH nakon općih izbora.

Kao glavni ciljevi u iduće četiri godine navedeni su, među ostalim, stabiliziranje javnih financija, smanjenje javne potrošnje, mjere za oporavak gospodarstva i zapošljavanje, put BiH ka EU, te efikasna borba protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović tada je ocijenio „nepotrebnim prejudiciranjem pokušaj SDA i DF-a da naprave okosnicu koalicije na državnom nivou, izbjegavajući uključiti pobjedničke stranke među Hrvatima i Srbima“.

Dodik je tada kazao da nije upoznat sa detaljima sporazuma potpisanog u Sarajevu, ali i naveo kako SDA želi destabilizaciju RS-a.

Dodik je rekao da je za SNSD bilo neprihvatljivo nekoliko principa koje je od njih tražila SDA.

“Mi smo rekli da nećemo da biramo člana Predsjedništva BiH u parlamentu i da ne želimo da odvojimo rješavanje vojne imovine od imovine u cjelini, jer se na taj način želi deblokirati Akcioni plan za članstvo u NATO-u, a visoki predstavnik ostaviti trajno u BiH”, naveo je on.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO