Dva brata iz Sirije pregazio voz kod Velesa

Sirijci vjerovatno nisu imali gdje da se sklone kad je naišao teretni voz (Al Jazeera)

Dvojica državljana Sirije, braća starosti 23 i 22 godine, poginuli su noćas na željezničkoj pruzi nedaleko Velesa kad je na njih naletio teretni vlak.

„Nesreća se desila na železničkom mostu u blizini Velesa, a dvojica braće verovatno nisu imali gde da se sklone kad je naišla kompozicija koja je saobraćala na relaciji Gevgelija – Tabanovci“, javlja Al Jazeerina reporterka Milka Smilevska.

Po informacijama makedonske policije, samo su tokom studenog u željezničkim nesrećama na dijelu Koridora 10 kroz tu zemlju smrtno stradala sedmorica državljana Sirije i Afganistana koji preko Makedonije pokušavaju ilegalno doći do Zapadne Europe.

„Makedonija je pod pritiskom ilegalnih migranata. Svi su kapaciteti i resursi stavljeni u službu otkrivanja ilegalnih migracija, ali problem je toliko velik da se s njim ne može suočiti samo jedna država jer se radi o globalno važnom pitanju“, ocijenila je ministrica unutarnjih poslova Gordana Jankulovska.

Stoga je pozvala na snažniju suradnju između svih zainteresiranih strana, uključujući i grčke pogranične vlasti, ali i europske agencije nadležne za bolje osiguranje granica.

Izvor: Al Jazeera i agencije