BiH preuzela kontrolu nad svojim nebom

Kontrolori u BiH kontrolisat će avione na visini od približno deset kilometara (Al Jazeera)
Kontrolori u BiH kontrolisat će avione na visini od približno deset kilometara (Al Jazeera)

Bosna i Hercegovina je danas u ranim jutarnjim satima uspješno, kako je i planirano, preuzela kontrolu nad svojim zračnim prostorom, potvrdio je za sarajevski portal klix.ba zamjenik direktora Agencije za pružanje usluga zračne plovidbe BiH (BHANSA) Dželal Hasečić.

Prema lokalnom vremenu BiH je preuzela kontrolu nad svojim nebom u 04: 14 sati.

“Ovo je zaista istorijski događaj za nas i djelo je naših kontrolora, naših inženjera, menadžmenta i izuzetno dobre podrške naših susjeda, prije svega SMATSA – Kontrola letenja Srbije i Crne Gore, Hrvatske kontrole zračne plovidbe i Eurokontrola”, precizirao je Hasečić i dodao da je dosta toga trebalo usaglasiti da bi se taj proces tranzicije usavršio.

U novembru kontrola gornjeg sloja 

BiH nikada do sada nije imala kontrolu nad svojim nebom, a izuzetak je bio zračni prostor koji je u neposrednoj blizini lokalnih međunarodnih aerodroma, odnosno u blizini aerodroma u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli, podsjeća ovaj portal.

Kontrolori u BiH kontrolisat će avione koji budu letjeli do visine od približno deset kilometara, dok je naredni korak planiran za novembar 2015. godine kada će reuzeti i kontrolu nad gornjim slojem zračnog prostora i tako okončati ovaj dugogodišnji projekat.

Ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Damir Hadžić saopćio je prošlog mjeseca da će tehnika i kontrolori letenja raditi 24 sata, sedam dana u sedmici.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO