Bandiću prihvaćena jamčevina, uskoro na slobodi

Bandiću je prihvaćena jamčevina u iznosu dva miliona eura (Robert Ani? / Pixsell)
Bandiću je prihvaćena jamčevina u iznosu dva miliona eura (Robert Ani? / Pixsell)

Zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i osmorici njegovih suradnika prihvaćena je jamčevina i bit će pušteni da se brani sa slobode kad prođu žalbeni rokovi, no određene su im mjere opreza.

To konkretno znači da Bandić ne može obnašati gradonačelničku dužnost, javlja Al Jazeerina reporterka Ana Mlinarić.

Još nema službene informacije o visini jamčevine. Neslužbeno, pominje se iznos od dva do tri milijuna eura.

Ranije je Bandić ponudio jamčevinu u iznosu oko 800 tisuća eura, također u nekretninskoj protuvrijednosti – svoju kuću trebao je založiti Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik. No, sud je to odbio.

Zasad nije poznato u čijem su vlasništvu nekretnine koje Bandić želi položiti kao jamčevinu. 

Na odluku Suda USKOK ima pravo žalbe, tako da Bandić zasad ostaje u Remetincu dok žalba ne bude riješena.

Najveća jamčevina u povijesti

USKOK-ova tužiteljica Ksenija Krizman kazala je nakon ročišta da je sudac istrage Zdenko Posavec prihvatio prijedlog da se osumnjičenicima odredi istražni zatvor, ali je ostavio mogućnost da se svi brane sa slobode uz položene jamčevine koje su veće nego ranije.

“Također zabranio im je i kontakt sa svjedocima, ali i obavljanje profesionalne djelatnosti”, rekla je tužiteljica Krizman.

Bandićeva jamčevina najveća je ponuda za obranu sa slobode nakon 1,6 milijuna eura koje su u nekretninama založili prijatelji bivšeg premijera Ive Sanadera.

Bandića i suradnike sumnjiče da su oštetili grad za gotovo 2,6 milijuna eura.

Priveden Ivica Lovrić

Ranije danas priveden je pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić u okviru istrage u „aferi Agram“, u kojoj se istražuju malverzacije u Gradu Zagrebu, doznaje Al Jazeera.

Lovrić je jedan od najbližih suradnika gradonačelnika Milana Bandića, a policijskom USKOK-u navodno su sumnjivi poslovi koje je grad imao s Košarkaškim klubom Cibona, čiji je predsjednik uprave godinama bio Lovrić.

Nakon pretresa stana u Sesvetama policajci i Lovrić su oko podneva otišli do pročelnikova ureda u središtu Zagreba.

Predsjednik Cibone Aleksandar Petrović izjavio je za Hinu da tijekom jutra policija nije dolazila u službene prostorije kluba.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO