Rama: Pružio sam ruku prijateljstva Beogradu

Rama je iz Tirane poručio da bi Srbiji bilo bolje što prije priznati Kosovo (EPA)

Albanski premijer Edi Rama je nakon povratka iz dvodnevnog posjeta Srbiji, na konferenciji za medije u Tirani, poručio kako je u Beograd otišao da pruži ruku prijateljstva nakon nesuglasica između dvije zemlje koje su trajale godinama.

„Blizu smo toga, ali da bi postali pravi prijatelji potrebno je još vremena. Ipak smo probili led“, smatra Rama, naglasivši da će službena Tirana raditi na tome da se uspostavi prijateljstvo između dvije zemlje.

„Ovo je zlatna prilika da se ponovo ne dogode ratovi i traume koji su ranije zadesili naša društva. Naša je obaveza sada da na najbolji način iskoristimo ovu priliku“, rekao je albanski premijer.

‘U Beogradu moraju otvoriti oči’

„Ako pravom prijateljstvu treba vremena da se razvije, ozbiljno partnerstvo ne čeka. Mi ćemo intenzivno da se uključimo u ovaj projekt svjesni. Koordinirajući tu svjesnost sa cijelim svijetom, smatram da je ovo nevjerojatna, nova era za Balkan i također velika prilika za narednu generaciju“, rekao je Rama.

Izrazio je zabrinutost zbog toga što su srpski dužnosnici iskazali negodovanje nakon što je u Beogradu iznio svoj stav o Kosovu.

„Nije moguće da mi nije žao ljudi koji ne žele otvoriti oči kako bi vidjeli stvarnost koju svi drugi vide. Kosovo je njihov problem iz prošlosti i to je nešto što oni sami moraju riješiti“, poručio je Rama.

Smatra da bi Srbiji bilo bolje što prije priznati Kosovo jer bi, kako je kazao, „time sa sebe skinuli težak teret“.

Posebno zahvalan Albancima sa Kosova

Albanski premijer je posebno zahvalio Albancima s Kosova koji su njegov povratak učinili „događajem za pamćenje“, nakon što su stali pored puta kako bi ga pozdravili.

Na kraju je najavio kako će ponovno posjetiti Srbiju, napominjući da Srbi zbog toga nimalo ne bi trebali osjećati neugodnost.

Posjet Edija Rame obilježio je diplomatski incident na zajedničkoj konferenciji za novinare kad je spominjao Kosovo, što je razljutilo srpskog premijera Aleksandra Vučića, koji mu je uzvratio kako „nikome neće dozvoliti da ponižava Srbiju“.

Drugog dana, za posjeta Preševu, Rama je rekao kako albanski narod ne sanja o stvaranju „velike Albanije, već o velikoj Evropi koja će obuhvatati sve albanske teritorije“.

Izvor: Agencije