Mljekari traže namete za mlijeko iz EU-a

Mljekari iz Bosne i Hercegovine blokiraju carinske terminale na nekima od ukupno pet graničnih prelaza gdje su se okupili u znak protesta zbog neuvođenja prelevmana na uvoz mlijeka iz Evropske unije, odnosno zbog nepovećavanja carinske stope na uvozno mlijeko.

Jedan od glavnih zahtjeva mljekara je uvođenje akcize na mliječne proizvode koji se uvoze iz Unije u BiH, dok se istovremeno iz Brisela već tri mjeseca čeka odgovor kada će se proizvodi iz BiH moći izvoziti u EU.

Osim mlijeka i mliječnih proizvoda, sve ostale robe će, tokom ove blokade, moći da se neometano uvoze u BiH.

Mljekari smatraju da se, zbog povećanog uvoza mlijeka iz EU-a, guši domaća proizvodnja. Blokadu zajednički provode proizvođači mlijeka iz oba bh. entiteta.

Protest na prelazu Izačić

Predstavnici proizvođača mlijeka i Saveza općinskih poljoprivrednih udruženja Unsko-sanskog kantona (USK) održali su mirni protest na graničnom prelazu Izačić prema Hrvatskoj, kod Bihaća, prenosi Anadolija.

“Kako jučer na sastanku u Vijeću ministara BiH nisu donijeli nikakve zaključke, postalo je očigledno da oni ne žele i ne znaju raditi svoj posao. Kako u zemljama Evropske unije, kada žele povećati podsticaje za mlijeko, odmah nađu način da to sprovedu. Mi, kad smo posljednji put bili sa predstavnicima u Vladi, njih devet jedni druge pitaju šta da učine, a niko ne zna. I kako bi uoće i mogli donijeti neke zaključke kada na taj sastanak nisu pozvali nikoga od proizvođača da im predstavi problem. Ko će im drugi upućen predstaviti problem”, pitao je Husein Selimović, predsjednik Saveza općinskih udruženja poljoprivrednika USK-a.

Rekao je da je danas održan samo protest upozorenja, te da će poljoprivrednici za 15 dana, kada završe za jesenjim poslovima i oslobode mašine, doći sa traktorima, kupilicama, kombajnima i drugom mehanizacijom na sve granične prelaze i potpuno ih blokirati.

Blokada terminala u Bosanskoj Gradišci

Članovi Udruženja proizvođača mlijeka bh. entiteta Republika Srpska u 12.05 sati blokirali su carinski terminal u Bosanskoj Gradišci kako bi “spriječili prekomjerni uzvoz mlijeka u Bosnu i Hercegovinu”.

Kako je javila reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić, traktorima su mljekari iz Prijedora, Prnjavora, Novog Grada/Bosanskog Novog, Bosanske/Kozarske Dubice i drugih opština, a nezadovoljni su što nadležne vlasti nisu prihvatile njihove zahtjeve.

Po riječima Vladimira Usorca, predsjednika Udruženja proizvođača mlijeka RS-a, mljekari smatraju da se, zbog povećanog uvoza mlijeka iz Evropske unije, guši domaća proizvodnja, piše Fena.

Oni od nadležnih u Bosni i Hercegovini traže dodatno uvođenje akcize na uvozno mlijeko, jer tvrde da nije logično da mlijeko koje se uvozi i podliježe carinama bude jeftinije od domaćeg.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Boris Tučić kazao je ranije da uvoz mlijeka u Bosnu i Hercegovinu nije povećan u odnosu na prošlu godinu, nego da je ostao isti i u vrijednosti je do deset miliona konvertibilnih maraka  (pet miliona eura) mjesečno.

Govoreći o zahtjevima mljekara za uvođenje akciza za mlijeko, naglasio je da su mlijeko i mliječni proizvodi – prehrambeni proizvod koji ne podliježe ovakvoj vrsti poreza te da, ukoliko bi akcize bile uvedene, bile bi uvedene i za strane i domaće proizvođače.

Pojačane mjere carinskog nadzora

Jedan od zahtjeva mljekara odnosio se na povećanje carinske stope, odnosno prelevmana na uvoz mlijeka u Bosnu i Hercegovinu, ali Tučić kaže da se radi o specifičnom porezu, koji bi podrazumijevao izmjenu Zakona o carinskoj tarifi Bosne i Hercegovine, a o tome bi bilo nemoguće govoriti u situaciji kada se očekuje novi saziv Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Nakon sastanka nadležnih u ovoj oblasti održanog u utorak u Sarajevu, rečeno je da je neophodno da se intenziviraju aktivnosti svih nadležnih institucija u kontekstu ispunjavanja uslova za plasman mlijeka i mliječnih proizvoda iz Bosne i Hercegovine na tržište EU-a.

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine Miro Džakula je izjavio da UIO provodi pojačane mjere carinskog nadzora uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda, sve s ciljem da se i na taj način pomogne domaćim proizvođačima.

I on je naglasio da uvoz mlijeka u Bosnu i Hercegovinu nije povećan te da problem predstavlja neispunjavanje fitosanitarnih certifikata za izvoz mlijeka u zemlje EU-a.

Ukoliko dođe do blokade carinskih terminala, kako je kazao Džakula, to će otežati rad Uprave i usporiti carinske postupke na graničnim prelazima te, u konačnici, za posljedicu može imati smanjenje prihoda.

Izvor: Al Jazeera i agencije