Bandiću ukinut pritvor, ali ostaje u Remetincu

Novo ročište o istražnom zatvoru, na koje će ponovno biti doveden Bandić, zakazano je za sutra (Robert Ani? / Pixsell)

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda po drugi put je ukinulo odluku suca istrage Zdenka Posavca kojom je gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću određen jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja djela.

Ukinuta je i odluka o prihvaćanju jamčevina za osumnjičene u aferi „Agram“, kojima ranije nije omogućeno da se tijekom istrage brane sa slobode, osim za Bandića, kojemu je tada ponovno određen istražni zatvor zbog opasnosti da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke i ponoviti nedjela za koja ga tereti USKOK.

Al Jazeerin reporter Ivan Čorkalo javlja kako je Bandiću i osmorici suradnika ukinuto rješenje o pritvoru, jer u zahtjevu za određivanje mjere istražnog zatvora nije obrazloženo u čemu je opasnost utjecaja na svjedoke i koji su to svjedoci, kao i o opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Takva odluka znači da Bandić ostaje u Remetincu, ali bez rješenja o određivanju istražnog zatvora, o čemu će se odlučivati već sutra. I na tu odluku postoji mogućnost žalbe.

Novo ročište u četvrtak

„Vijeće smatra da je sudac istrage opet počinio neke bitne povrede kaznenog postupka, a one se sastoje u tome što nije konkretno ni precizno odredio okolnosti koje bi se odnosile na svjedoke, a u odnosu na koje bi postojala opasnost od eventualnog utjecaja i ometanja istrage“, objasnio je odluku izvanraspravnog vijeća glasnogovornik suda Krešimir Devčić.

„Vijeće smatra da u odnosu na osumnjičenike koji i dalje imaju status odgovornih i službenih osoba, sama činjenica da taj status i dalje zadržavaju, predstavlja okolnost koja bi dovela u opasnost vođenje postupka, odnosno mogućnost da bi isti upravo u tom svojstvu mogli počiniti nova kaznena djela. U tom smislu je dalo uputu sucu istraga da razmotri sve okolnosti i donese novu odluku“, dodao je Devčić.

Novo ročište, na koje će ponovno biti doveden Bandić i osmorica njegovih suosumnjičenika koji su i dalje u Remetincu, zakazano je za sutra u 13 sati.

Na pitanje mogu li Bandić i ostali biti u Remetincu iako odluka o istražnom zatvoru još nije pravomoćna, Devčić je kazao da je pravna praksa to pitanje ranije razlučila te da „u tom dijelu nema spora“.

„U situaciji kada vijeće ili viši sud, odlučujući o žalbi, ukine rješenje o istražnom zatvoru to ne znači da je ukinuo i mjeru istražnog zatvora. Ono samo vraća predmet na ponovno odlučivanje i u toj situaciji sudac istrage donosi novu odluku“, pojasnio je Devčić.

Laco se ne vraća u istražni zatvor

Prethodno je sudac Posavec odbio prijedlog USKOK-a da se jednog od osumnjičenika u aferi „Agram“ Miru Lacu vrati u istražni zatvor jer je svojim medijskim istupima navodno prekršio uvjete pod kojima mu je, uz položenu jamčevinu, omogućena obrana sa slobode.

Predstavnik USKOK-a Sven Mišković potvrdio je nakon ročišta da je sudac istrage Zdenko Posavec, iako nije prihvatio prijedlog o ponovnom određivanju istražnog zatvora, Laci odredio dodatne mjere opreza.

Zabranio mu je približavanje svjedocima, ali i obavljanje poslovne aktivnosti, što znači da tijekom istrage neće moći raditi kao pročelnik Bandićevog, kojega USKOK sumnjiči kao „poveznicu“ među svim osumnjičenicima u aferi „Agram“ , kojom je Zagreb navodno oštećen za 2,6 milijuna eura.

Tužitelj je kazao i da će nakon što odluku prime napismeno odlučiti hoće li na nju podnijeti žalbu.

Izlazeći iz zgrade suda na Zrinjevcu, Laco je rekao da je bio pripravan na sve, ali da se ipak nije pribojavao povratka u Remetinec, jer smatra da se pridržavao svih obećanja koje je nakon polaganja jamčevine dao sucu istrage.

Njegov odvjetnik Juro Martinović ustvrdio je da je ovo jedina logična i razložna odluka te da bi „sve drugo bi bilo pomaganje USKOK-u u ovom postupku“.

Kazao je i da sud puno ozbiljnije uzima „institut ljudske slobode“ od USKOK-a koji, kako je rekao, „olako predlaže istražni zatvor“.

„Tu je su sud da to selektira i donese odluke samo u onim slučajevima da se ide u istražni zatvor kada to probici procesa zahtjevaju. U ovom slučaju to nije bilo potrebno“, kazao je odvjetnik Martinović.

Laco je iz Remetinca pušten krajem listopada nakon što je položio jamčevinu od 13.000 eura i pred sucem istrage obećao da na slobodi neće ometati istragu utjecajem na svjedoke, ali ni ponoviti nedjelo.

S njim su iz iz istražnog zatvora pušteni i suvlasnik CIOS-a, Petar Pripuz i direktor Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga, Ivan Markus.

Izvor: Al Jazeera i agencije