Zagreb: Pokušaj deložacije prerastao u dramu

Prisilne deložacije u Hrvatskoj se nakon primjene ovršnog zakona broje u hiljadama.

Desetine hiljada je i onih kojima izbacivanje na ulicu stalno visi nad glavom zbog blokiranih računa.

Jedan od takvih slučajeva umalo je imao tragičan epilog u centru Zagreba, kada je morala djelovati i specijalna policija, kojoj se nakon pucnjave i blokade porodice u stanu predao muškarac koji je porezni dužnik.

Slučaj Kožul uzburkao javnost

Središte Zagreba je pod opsadom policije, a pokušaj deložacije pretvorio se u jednosatnu dramu.

Nakon što mu je policija pokucala na vrata, 45-to godišnji Teofil Kožul ispalio je nekoliko metaka iz pištolja.

Vrlo brzo uslijedila je blokada centra grada, a obližnje trgovine i kafići su evakuirani. 

U trenutku deložacije, u stanu su bili i Kožulova supruga i dijete, s kojima se zabarikadirao i prijetio da će sve raznijeti.

“Ja sam razgovarao dok je bio zabarikadiran, rekao mi je da je pucao, unutra je bila njegopva supruga  i dijete, pokušao sam ga nagovoriti da to mirnim putem riješi da se preda”, izjavio je za Al Jazeeru očevidac Dražen Kelleminec.

Tako je i bilo, predao se policiji, a niko nije ozlijeđen.

Deložacija koja se trebala provesti temeljem sudskog naloga, zbog navodnog poreznog duga od gotovo 100 hiljadu eura, odgoođena je. 

“On je nezaposlen, žena je isto nezaposlena, inače novinarka, djeca su tu znate kako se danas živi”, kazao je Kelleminec.

Deložacije učestala pojava

A mnogi žive u neizvjesnosti  jer su deložacije zbog ovrha, posljednje vrijeme učestala pojava.

Iako nema tačnog podatka, prema očevidniku nekretnina hrvatske privredne komore, u ovom trenutku na prodaju je 1828 nekretnina.

No vjeruje se  da je taj broj i znatno veći, jer u udruzi Živi zid od građana primaju svakodnevne pozive za pomoć .

“Raste i raste iz dana u dan, pa je tako samo broj ovrha u posljednjih pet godina porastao za 2 hiljade posto i to su deložacije koje će tek uslijediti”, kazala je Vladimira iz Udruge Živi zid.

Neki bez svojih domova ostaju i zbog duga od hiljadu eura, a iskustva dijele na stranici udruge Živi zid.  

“Preko noći postanete građaninom drugog reda, sva prava su vam uskjraćena i jednostavno ne možete funkcionirati a od vas se traži novac kojeg nemate“, tvrdi Biserka Matković iz Zaboka.

Iz Udruge stoga pozivaju sve građane s prijetnjom deložacije da im se jave, jer su dosada u 90 posto slučajeva uspjeli odgoditi iseljenja.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više od 350.000 španskih porodica u posljednje četiri godine izbačeno je iz svojih domova jer ne mogu vraćati hipotekarne kredite. Mnoge još čekaju na deložaciju. Mogu je izbjeći jedino ukoliko Parlament potvrdi hitnu odluku Vlade prema kojoj bi na snagu stupila privremena obustava zakonske odredbe koja je bankama omogućavala takvu naplatu potraživanja. Od tada su […]

Published On 10 Dec 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO