Rama: Ne želimo ‘veliku Albaniju’, nego veliku Evropu

Premijer Albanije Edi Rama je, na povratku s dvodnevnog posjeta Srbiji, pri povratku u Tiranu u Prizrenu bio gost na večeri šefa kosovske diplomacije, Envera Hoxhaja.

Iako u Prizrenu nije bilo izjava za medije, Rama se oglasio na Facebooku.”Prema Albaniji preko Kosova s punim srcem, zahvaljujući tisućama Albanaca koji su izašli na put da nas pozdrave. Ponizno hvala”, napisao je Rama.

I ministar vanjskih poslova Kosova oglasio se putem Facebooka, napisavši da je u ime premijera Hashima Thacija i Vlade Kosova u Prizrenu priredio večeru za premijera Albanije i njegovu pratnju pri povratku u Albaniju.

“Poželio sam premijeru Rami dobrodošlicu u neovisno Kosovo i zahvalio se na dostojanstvenom stavu koji je imao u Beogradu”, napisao je Hoxhaj.

Rama u Preševu dočekan ovacijama

Albanski premijer Edi Rama prethodno je posjetio Preševo, općinu s većinski albanskim stanovništvom.

Dočekan svečano i ovacijama, Rama se sastao s političkim predstavnicima Albanaca sa juga Srbije.

U obraćanju velikom broju građana u Domu kulture, poručio je da će Albanija nastaviti da radi na dijalogu sa Srbijom jer je to u interesu Albanaca koji žive u toj zemlji.

“Koliko je Europa potrebna Balkanu, toliko je i ova regija potrebna Europi. Zato sam otvoreno i jasno rekao na sastanku s premijerom [Aleksandrom] Vučićem u četiri oka da mi Albanci nismo u bici za ‘veliku Albaniju’, već za veliku Europu koja će obuhvatiti sve Albance i  sve albanske teritorije”, poručio je premijer Albanije Edi Rama tokom posjeta Preševu, u kojem albanska zajednica predstavlja većinu stanovništva.

Rekao je kako je otvorena nova stranica povijesti između Albanije i Srbije, napominjući da su već poduzeti koraci u cilju sprečavanja da mlade generacije Albanaca i Srba žive u prošlosti.

“Uvjereni smo da smo dobili povijesnu priliku te, kao dio regije koji je dobio tu priliku, ovaj trenutak mira učinimo trajnim”, izjavio je Rama, istaknuvši da su upravo na Balkanu ranije započinjani sukobi, koji su se kasnije širili, ali da sada ta regija treba i mora biti mjesto procesa pomirenja.

Mastilom na billboard sa Raminim likom

“Hiljade Albanaca dočekale su albanskog premijera u Preševu, uz muziku, transparente dobrodošlice, aplauz i glasne ovacije, i brojne albanske zastave. Građani sa kojima smo razgovarali posetu doživljavaju pre svega kao prvi korak u poboljšanju odnosa između Srba i Albanaca”, javlja Al Jazeerin reporter Zoran Kosanović.

Rama je okupljenima rekao, kako Albanija “ima teškoća u saradnji sa Srbijom, ali se neće povući i odustati, jer samo jačanjem dijaloga i saradnje sa tom zemljom Albanija jača svoju poziciju za zaštitu aspiracija svih Albanaca koji žive u Srbiji”.

“Poseta je protekla uz veoma obimne mere obezbeđenja. Duž puta od Niša pa sve do Preševa policija je bila na svakom nadvožnjaku i na većini parkinga, dok je samo Preševo danas bilo blokirano. Saobraćaj glavnom ulicom je bio zaustavljen, a veliki broj policajaca u uniformama i u civilu bio je u čitavom gradu”, javlja Kosanović.

I pored jakog osiguranja došlo je manjeg incidenta, kada je, prije dolaska premijera Albanije, jedna osoba bacila mastilo na billboard s likom Edija Rame i riječima “Dobrodošli, premijeru”.

Incident je protekao bez reakcija okupljenih građana koji su čekali dolazak Rame, prvog političara iz Tirane koji je posjetio jug Srbije, odnosno Preševsku dolinu.

Otvorena nova stranica

Obraćajući se građanima Preševa, Rama je govorio i o, kako ga je nazvao, intenzivnom sastanku s premijerom Srbije Vučićem dan ranije, na kome je potpisan ugovor o međusobnom priznavanju diploma.

“Otvorili smo novu stranicu za sve one koji s albanskom diplomom žele raditi u Srbiji. Albanske diplome će biti priznate poput diploma izdanih u Srbiji”, rekao je Rama.

Albanskog premijera su ispred zgrade lokalne samouprave u Preševu dočekali građani i politički predstavnici Albanaca na jugu Srbije.

Skupina okupljenih je dolazak Rame pozdravila aplauzom i ovacijama, a središtu Preševa nalazio se veliki broj policajaca i predstavnika organa sigurnosti.

Nikolić odbio primiti Ramu

Premijer Albanije, nakon skoro sedam desetljeća, realizirao je posjet jednog visokog albanskog dužnosnika Srbiji i prvi je predsjednik albanske vlade koji je službeno posjetio Preševsku dolinu, gdje većinom žive Albanci.

Rama je posjetu Srbiji počeo u ponedjeljak u Beogradu, gdje se sastao s premijerom Vučićem.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić odbio se sastati s premijerom Ramom, objasnivši tu odluku ponašanjem gosta iz Tirane i “provokacijom na konferenciji za novinare u ponedjeljak, na kojoj je zatražio od Srbije da prizna neovisnost Kosova”.

U priopćenju iz Ureda predsjednika Srbije ističu da je “takvo ponašanje i očekivano” od albanskog premijera i da je to bio “ključni razlog zbog kojeg je predsjednik Nikolić odbio da se s njim sastane”.

“Srbija se već dve i po godine trudi da Balkan postane bezbedan i prosperitetan region u Evropi, ali dok je neodgovornih političara poput Edija Rame, jasno je da će to biti težak posao pun izazova”, navodi se u priopćenju.

Diplomatski incident

Prvi dan Ramine posjete Srbiji obilježio je diplomatski incident na zajedničkoj konferenciji za novinare dvojice premijera.

Premijera Vučića isprovociralo je to što je Rama govorio o Kosovu, temi koja, po njegovim riječima, nije dogovorena.

“Sušta je realnost stav Srbije da je Kosovo i Metohija deo Srbije i drago mi je da to mogu da ponovim pred albanskim premijerom […] Uvek se može razgovarati o svemu, o školama, o putevima, o bilo čemu… ali se teritorijalni integritet Srbije ne dovodi u pitanje i neće se dovoditi u pitanje”, poručio je Vučić, izrazivši žaljenje “zbog incidenta što se Kosovo spominjalo”.

Najavio je kako će se rado odazvati pozivu da posjeti Tiranu, ali i najavio kako će i tamo govoriti da je “Kosovo srpsko, što stoji i u Ustavu Srbije”.

“Oko Kosova imamo različite stavove, ali realnost je jedna i neupitna – kako regionalna, tako i evropska – i mora se poštovati. Priznanje Kosova od strane evropskih država ima veliku važnost”, rekao je Rama u dijelu govora koji je isprovocirao Vučića.

“Nezavisnost Kosova je načinilo Balkan sigurnijim. Cijenimo i promoviramo dijalog Srbije i Albanije i taj dijalog vidimo kao uspjeh Evrope”, dodao je Rama, navodeći Preševo kao “strateški važan most između dvije zemlje koje dijele evropsku sudbinu”.

Rama je prvi visoki albanski dužnosnik koji je nakon 68 godina posjetio Beograd.

Prije njega učinio je to albanski predsjednik Enver Hoxha, koji je došao u posjetu Josipu Brozu Titu.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO