Makedonija: Mogući djelomični izbori

Već šest mjeseci prazna su mjesta makedonske opozicije u Sobranju, a istovremeno zakonodavni dom radi bez četvrtine poslanika.

Vladajuća većina, u međuvremenu, donosi nove zakone i mijenja stare, dok opozicionari bojkotuju rad makedonske skupštine zbog, kako kažu, nedemokratskog izbornog procesa.

Njihova mjesta bi mogla po proceduri biti ponuđena drugima ili popunjena organizovanjem djelomičnih parlamentarnih izbora.

Oduzimanje skupštinskih mandata 

Predsjednik Sobranja, pozivajući se na Ustav, danas je počeo proceduru oduzimanja skupštinskih mandata poslanicima koji ne prisustvuju sjednicama, a za to je potrebna dvotrećinska skupštinska većina, to znači 82 glasa za.

A opozicija Sobranja bojkotuje zbog, kako kažu, nelegitimnih izbora održanih krajem aprila.

Zbog ocjene da je izborni proces nefer i nedemokratski, krajem maja, Sobranju su podneli ostavke, a o tome se do danas nije glasalo.

„Jedino što je prihvatljivo za Socijaldemokratski savez su razgovori o naših pet zahtjeva! To je interes i građana Makedonije“, rekao je glasnogovornik SDSM-a Petre Šilegov. 

Opozicija traži da zemljom upravlja tehnička vlada šest mjeseci prije organizovanja sledećih parlamentarnih izbora.

Zahtevaju i ravnopravan pristup državnoj televiziji i da vlast prestane trošiti milione eura bužetskog novca godišnje za medijska oglašavanja, da se državni resursi ne koriste za partijske ciljeve,  te da se provjeravaju birački spiskovi na terenu i provede popis stanovništva.

Mogučnost raspisa djelimičnih izbora

Premijer Nikola Gruevski i opozicionar Zoran Zaev, do sada su samo jedanput razgovarali o zahtevima opozicije, a u međuvremenu, troje opozicionih poslanika odlučili su da povuku ostavke i učestvuju u radu Sobranja.

Očekuje se da Sobranje prema proceduri izglasa oduzimanje mandata ovim opozicionarima, a njihova mjesta ponudiće se, prema odredbama Državne izborne komisije, kandidatima koji ih slijede na listi prema broju glasova.

 „Pitamo naredne kandidate koji se nalaze na listi, da li prihvaćaju ili ne ponuđeni mandat. Imaju obavezu izjasniti se u roku osam dana“, kazao je Subhi Jakupi iz Državne izborne komisije.

Ukoliko i oni odbiju, ostaje mogućnost raspisivanja djelimičnih izbora za 31 mandat u Sobranju.

Tako za ukupnu proceduru do konačnog popunjavanja poslaničkih mjesta može proći još pola godine.

Pokušaji političkog dijaloga nemaju rezultata

U međuvremenu, pokušaji za politički dijalog i prevazilaženje krize nemaju rezultata.

„Meni se čini da ovaj status kvo sa jedne strane bojkot opozicije, s druge strane pozicija vlasti da opiozicija uđe u parlament, ali ne previše naglašeni pokušaji, da u stvari odgovara i jednim i drugima. I da u ovom momentu i vlast i opoyicija nemaju neki veliki interes da se nađu u sobranju“, tvrdi politički analitičar Sašo Ordanovski.

U posljednjem izveštaju Evropske komisije kaže se da je odogovrnost i vlade i opozicije da osiguraju vođenje političke debate u Sobranju i stvaranje uslova za njegovo odgovarajuće funkcionisanje.

Sa druge strane, dio analitičara ne isključuje produbljivanje krize i mogućnost da se sljedeće godine u zemlji organizuju novi prevremeni parlamentarni izbori.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Nakon sastanka političkih lidera u Skoplju, makedonska opozicija je odlučila da će izaći na lokalne izbore 24. marta.

01 Mar 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO