Bamieh:Istraga EULEX-a kao u doba Miloševića

iše od svega sam povrijeđena da me organizacija, kojoj sam lojalno služila 7 godina i kojoj sam donijela dobre rezultate, tretira na ovakav način (Al Jazeera)
iše od svega sam povrijeđena da me organizacija, kojoj sam lojalno služila 7 godina i kojoj sam donijela dobre rezultate, tretira na ovakav način (Al Jazeera)

Marie Bamieh, tužiteljka misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX)  održala je konferenciju na štampu, na kojoj je uporedila istragu koju protiv nje vodi ta organizacija, sa režimom Slobodana Miloševića.

 „Ja sam emotivna, ali više od svega sam povrijeđena kako me jedna organizacija kojoj sam lojalno služila 7 godina, i kojoj sam donijela dobre rezultate tretira na ovakav način. Ne kažem da EULEX liči na režim Miloševića, ja kažem da ova istraga sa tajnim svjedocima i sa pretnjama upućenim novinarima podsjeća na stari režim“, izjavila je Bamieh.

Opzužbe na račun Misije

Misija EULEX je odlučila da suspenduje tužiteljiku i pokrene istragu protiv nje zbog, kako kažu, sumnje da je medijima dala poverljive informacije.

Bamieh je odbacila te optužbe i još jednom ponovila svoje navode o korupciji u Misiji.

Ona smatra da je najmanje jedan međunarodni sudija iz EULEX-a bio je umešan u korupcione afere u nekoliko slučajeva i imao veze sa osumnjičenima za teška krivična djela.

Optužila je zvaničnike EULEX-a da su je suspendovali bez ikakvog dokaza, i najavila da će tužiti tu organizaciju.

Stručnjak istražuje slučaj

Navode o korupciji u misiji Eulex-a će istražiti Jean Paulom Jacques međunarodni nezavisni stručnjak, za kojeg se očekuje da uskoro stigne na Kosovo.

Zvaničnici iz ove misije izjavili su da će u potpunosti sarađivati sa tim ekspertom, te da je istraga o navodima o korupciji pokrenuta 2013 godine i još traje.

 Maria Bamieh insistira da istraga nije pokrenuta 2012., kada je ona prijavila slučaj, te da u međuvremenu ništa nije urađeno, a optužuje Eulex i za nepotizam pri zapošljavanju.

Misija Eulex-a je najveća i ujedno najskuplja misija Evropske unije.

Meucci se raduje suradnji sa ekspertom

Šef Misije Eeulex-a Gabriele Meucci izjavio je  da se raduje saradnji sa nezavisnim ekspertom Jean Paulom Jacquesom, koji treba da ispita navode o korupciji u misiji.

“Radujem se dolasku Jacquesa u Prištinu. Ovaj pregled je u skladu sa mojom željom da se primjeni politika nulte tolerancije prema korupciji”, rekao je Meucci. 

Eulex će nastaviti da sprovodi svoj mandat i da radi sa kosovskim institucijama na izgradnji vladavine prava na Kosovu, saopćeno je iz ove misije. 

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini imenovala je danas Jacquesa za nezavisnog eksperta koji treba da ispita navode o korupciji u Eulexu. 
 

Izvor: Al Jazeera   


Povezane

Nakon izvještaja kosovskih medija o mogućoj korupciji u Eulexu i suspenzijama unutar tužilačkog tima te misije zbog curenja informacija, iz Brisela je poručeno da Služba za vanjsko djelovanje podupire Eulex, ali priznaju da od 2013. godine saopštio je šef ove misije danas u Prištini, Eulex i kosovske pravosudne vlasti zajednički istražuju tvrdnje o unutrašnjoj korupciji.

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović je, u prisustvu advokata, dao izjavu tužiocu iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova.

27 Jan 2014
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO