Slučaj Konjević-Polje na sudu u Strazburu

Devedeset i četiri đaka bošnjačke nacionalnosti iz Konjević-Polja ni ovu školsku godinu nisu počela u osnovnoj školi u svom mjestu (Arhiva)

Djeca i roditelji iz Konjević-Polja pokrenuli su postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, prenose agencije.

Zastupnici tužitelja tražili su od strazburškog suda da se utvrde povrede prava na djelotvornu sudsku zaštitu, prava na obrazovanje na vlastitom jeziku i prava na zabranu diskriminacije u vezi sa pravom na obrazovanje na vlastitom jeziku.

Smatraju da će postupak u vezi sa pitanjem obrazovanja djece u Bosni i Hercegovini pred sudom u Strazburu, nakon predmeta „Sejdić i Finci“, te „Zornić“, biti jedan od značajnih predmeta za građane BiH, jer otvara ne samo pitanje diskriminacije djece u okviru javnog obrazovnog sistema, već i pitanje održivog povratka građana, ali i stvaranja ambijenta za razvoj pluralističkog društva na cijeloj teritoriji BiH.

U saopćenju se navodi kako su se zastupnici djece i roditelja iz Konjević-Polja odlučili za ovaj korak zbog stava da sudski sistem u BiH ne može pružiti adekvatnu zaštitu ovim građanima kada su u pitanju njihova elementarna prava, niti takvu zaštitu može i želi pružiti međunarodna zajednica u BiH.

Veliko zakašnjenje

Podsjećaju da djeca i roditelji već godinu dana vode tri postupka pred osnovnim sudovima u Srebrenici i Banjoj Luci, te pred Ustavnim sudom BiH, a da nijedan sud nije zakazao niti jedno ročište u vezi s ovim predmetima, niti su raspravljali o zahtjevima za privremenim mjerama.

Također, navode da je Osnovni sud u Srebrenici donio s velikim zakašnjenjem privremenu mjeru i mjeru osiguranja, ali javna vlast u bh. entitetu Republika Srpska nije htjela provesti ove odluke.

„Sve krivične prijave protiv odgovornih osoba, podnijete zbog opstrukcije sudskih naloga, nisu procesuirane. S druge strane, javna vlast nadležna za obrazovanje u RS izigrala je svaki dogovor koji je postignut s predstavnicima međunarodne zajednice“, navodi se u saopćenju.

Naglašavaju da je slučaj “Konjević-Polje” odličan primjer kršenja svih elementarnih standarda pravne države i vladavine prava te da su u takvoj situaciji, djeca i roditelji izgubili svaku nadu u nezavisno i nepristrane sudove, svjesni da za njihov slučaj ne postoji pravosudna vlast koja je u stanju da se odupre političkom pritisku institucionalnih i vaninstitucionalnih centara moći i da se problemi riješe u skladu sa ustavnim i međunarodnim standardima.

Na aplikaciji su radili domaći i inostrani advokati i pravnici, navodi se u saopćenju.

“Jezik bošnjakog naroda”

Podsjetimo, blizu 150 djece bošnjačke nacionalnosti nije krenulo na nastavu u školu „Sveti Sava“ u Vrbanjcima kod Kotor Varoši.

Roditelji nisu prihvatili raniju ponudu ministra prosvjete i kulture RS Gorana Mutabdžije kojom je nuđeno da djeca od šestog do devetog razreda uče „jezik bošnjačkog naroda“ iz udžbenika jednog od kantona bh. entiteta Federacija BiH.

Također, devedeset i četiri đaka bošnjačke nacionalnosti iz Konjević-Polja ni ovu školsku godinu nisu počela u osnovnoj školi u svom mjestu. Riječ je o djeci koju su prošle godine roditelji ispisali nakon bojkota nastave, jer nisu u svim razredima imali mogućnost izučavati nacionalnu grupu predmeta.

Djeca su školsku godinu počela na nastavi koja se održava u Novoj Kasabi, prema programu Kantona Sarajevo.

Osnovni sud u Srebrenici početkom jula donio je rješenje o uvođenju nacionalne grupe predmeta za sve razrede u Konjević-Polju. Rukovodstvo škole uložilo je žalbu i saopćilo da promjena plana i programa neće biti dok ne bude završen sudski postupak.

Izvor: Al Jazeera i agencije