Studenti iz Srbije protiv prelaska na Bolonju

Blizu 300 studenata protestiralo je u Kragujevcu zbog nedavnih izmjena Zakona o visokom obrazovanju u Srbiji, a koji predviđa usklađivanje obrazovanja sa odredbama Bolonje. Protesti su se održali i u Nišu, a za sutra je najavljeno da će im se pridružiti i studenti iz ostalih gradova Srbije.

Tokom protesta sakupljani su potpisi za peticiju protiv nedavno usvojene zakonske promjene. Potpis je dala i Isidora Zećević, studentica iz Kragujevca. Redovno izlazi na ispite, a nije izgubila nijednu godinu. Kaže kako je izmijenjeni zakon o visokom obrazovanju pogađa, jer sada više nema šest nego pet ispitnih rokova.

„Koštaće me taj jedan rok. U tom jednom roku može da se da minimum jedan ili dva ispita koji mogu kasnije da nam služe i za uslov i za prelazak na budžet. Danas rastu školarine, svake godine se povećavaju. One su od 600 do 2.500 evra na državnim fakultetima“, kaže ona.

Bez konsultacija

Studenti traže da apsolventski staž ponovo bude besplatan u roku od godinu dana.

„Zakon je donet u pet do 12 krajem septembra, kada su studenti već planirali da jedan ili dva ispita prenesu u godinu i to će ih koštati u zavisnosti od fakulteta do fakulteta od nekih 100 do 800 evra, zavisno od toga kolika je školarina“, navodi Nedeljko Mišić, student ekonomskog fakulteta u Kragujevcu.

Studenti tvrde da je izmijenjeni zakon donesen bez konsultacija sa studentskim unijama, što je do sada uvijek bilo praksa i žale se da obrazovanje sve više košta.

„Danas je veoma teško situacija, što se tiče studentskog dinara, teško je platiti godinu, a onda sve te troškove koje treba ostvariti“, ističe Mišićev kolega Marko Đorđević.

Ispred Vlade Srbije

Protestima će se od sutra pridružiti i akademci iz drugih gradova, kaže novinar Al Jazeere Đorđe Kostić koji se javio iz Kragujevca.

„Ukoliko se zahtevi ovih studenata ne ispune, akademci iz Novog Sada, Beograda, Kragujevca i Niša okupiće se u Beogradu 13. oktobra na protestu ispred Vlade Srbije“, dodao je.

Izmjene i dopune zakona o Visokom obrazovanju usvojene su početkom septembra. Između ostalog, predviđaju da se iz budžeta finansiraju studenti koji su u prethodnoj godini ostvarili najmanje 48 od 60 bodova.

Izvor: Al Jazeera