Policija Srbije prekinula štrajk

Predstavnik sindikata rekao da sutra počinje izrada posebnog kolektivnog ugovora (Tanjug)
Predstavnik sindikata rekao da sutra počinje izrada posebnog kolektivnog ugovora (Tanjug)

Pet policijskih sindikata u Srbiji prekinulo je u ponoć štrajk i započelo pregovore s nadležnima o ispunjenju zahtjeva zbog kojih su bili deset dana u zakonskoj obustavi rada.

Nezavisni sindikat policije, koji je organizirao štrajk, objavio je na svoj internetskoj stranici da su svi policijski sindikati “odluku da suspenduju štrajk u ponoć doneli složno i jedinistveno”.

Predstavnici policijskih sindikata sastali su se sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem i razgovori su “krenuli u dobrom pravcu”, rečeno je Tanjugu u Nezavisnom sindikatu policije, koji je organizirao obustavu rada.

Kolektivni ugovor

Predstavnik tog reprezentativnog sindikata Vladimir Lukić rekao je da su razgovori dobro počeli i da sutra počinje izrada posebnog kolektivnog ugovora.

“Zatim sledi nabavka uniformi i isplata zaostalih dugovanja, a za sve ostalo nastavljamo da razgovaramo”, precizirao je Lukić.

Policijski sindikati, koji su počeli štrajk 26. septembra traže očuvanja sadašnjeg nivoa plate koja je smanjena prije dva mjeseca za blizu 30 eura.

Zahtjevi štrajkača su i produženje Posebnog kolektivnog ugovora do potpisivanja novog, kao i isplata zaostalih naknada za dolazak i odlazak sa rada.

Osim članova Nezavisnog sindikata policije, štrajku su se priključili i članovi Sindikata srpske policije, Nezavisnog policijskog sindikata Srbije, Sindikata vatrogasaca, kao i Sindikata ujedinjene policije.

Izvor: Agencije


Povezane

Članovi pet policijskih sindikata stupili su u štrajk na području svih policijskih uprava u Srbiji. Obustavu rada organizira Nezavisni sindikat policije koji od Vlade traži da im ne smanji plate za deset posto, produljenje kolektivnog ugovora i isplatu putnih troškova za proteklih 12 mjeseci. Kakav status uživaju policajci u regiji, kako ih građani doživljavaju, utječu […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO