Dodik poziva Hrvate da oforme Herceg-Bosnu

Aktualni predsjednik RS ne krije svoje separatističke težnje, pogotovo u predizbornoj kampanji (AFP)

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik ponovio je zagrebačkom Jutarnjem listu svoja ranija iskazana stajališta po kojima „BiH nema budućnost, jer njome nitko nije zadovoljan, pa je kao državu treba ukinuti“ te izrazio podršku bh. Hrvatima u nastojanju da stvore „republiku koja bi imala sve prerogative države“.

Ne bi oklijevao, kako je rekao, podržati Herceg-Bosnu, ima pozitivan stav prema njoj i „ne bi mu smetalo da ona i danas postoji“.

„Federacija BiH se kao entitet pokazala nefunkcionalnom i neodrživom, jednako kao i ovakva Bosna i Hercegovina. Jedina je na teritoriju BiH održiva Republika Srpska. Ona bi već ovoga trenutka mogla početi sa svojim samostalnim životom. Druga održiva republika ili država bila bi Herceg-Bosna, ako bi se formirala. Bošnjaci bi, opet, imali svoju Bosnu, kao svoju samostalnu republiku ili državu. Sve ostalo jest puki eksperiment koji se pokazao neuspješnim“, smatra Dodik.

Lakše s Hrvatima, nego s Bošnjacima

Po njemu, pitanje ponovnog uspostavljanja Herceg-Bosne moraju artikulirati sami hrvatski politički predstavnici što bi on, kako je priznao, podržao.

„To što Amerikanci govore da u BiH ne može postojati tzv. treći ili hrvatski entitet, to ne mora ništa značiti. Tako su govorili i za Jugoslaviju, pa se ona ipak raspala. Herceg-Bosna i te kako može biti realnost. Ako Hrvati nju istinski žele, a ako nju onda podrži i Republika Srpska, onda su Bošnjaci, odnosno muslimani, u svemu tome dramatična manjina. Naravno, puno toga ovisi i o utjecaju globalne zajednice“, ukazao je Dodik.

Ima i politički plan kako ostvariti svoja politička nastojanja, a to su, kako je rekao, „nuđenje dogovora ili sporazuma s Hrvatima u BiH o stvaranju tzv. labave konfederacije u BiH i budućega, kad za to dođe vrijeme, osamostaljivanja i odcjepljenja i srpske (RS) i hrvatske konfederalne jedinice ili države (tj. pretpostavljene Herceg-Bosne)“. Procjenjuje da bi Srbi i Hrvati u BiH „mnogo lakše udruženi i ujedinjeni“ mogli da ostvare svoje težnje.

‘Što manje entitet, što više država’

Aktualni predsjednik RS, ali i kandidat za istu dužnost na predstojećim izborima, ne krije svoje separatističke težnje, pogotovo u predizbornoj kampanji.

„Republika Srpska nije država, ali ona politika koju sprovodimo jeste – što manje entitet, a što više država“, poručio ovih dana.

No, već na drugom predizbornom skupu rekao je kako „Republiku Srpsku smatra državom“, koja ima svoj međunarodni subjektivitet.

Korać: Srbija se mora distancirati od Dodika

Posljednjih dana su se i iz Srbije mogle čuti kritike na račun Dodika, pa je Žarko Korać, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu, u intervjuu Danima upozorio kako se „Beograd i dalje ne usuđuje da direktno osudi Dodikovo sve češće zveckanje referendumom o samostalnosti RS-a“.

„Samo bi takva osuda bila znak da Srbija konačno raskida sa svojom višedecenijskom nacionalističkom politikom. Naši novi evropejci očito se plaše da bi, distanciranjem u odnosu na Dodikovo zveckanje referendumom, izgubili svoju poslednju nacionalističku legitimaciju. U ovom trenutku, to je za njih prevelik rizik“, smatra Korać.

RS kao ‘jedini ratni plijen’ Srbije

Po njemu, Beograd se još uvijek „grčevito“ drži teze Dobrice Ćosića po kojoj je Republika Srpska zapravo „jedini stvarni plijen koji je Srbija dobila iz ratova devedesetih“.

„Srbija taj Miloševićev plen pokušava da na svaki način sačuva, iako veoma dobro zna da je međunarodna zajednica izrazito nesklona otvaranju pitanja referenduma u RS-u. Maksimalno što je zvanični Beograd u ovom momentu spreman da kaže jeste – mi smo za Bosnu i Hercegovinu u dejtonskim granicama“, kaže Korać.

Podsjeća i kako Dejtonski sporazum ne predviđa mogućnost raspisivanja referenduma po želji Milorada Dodika, te zaključuje kako on „sve više postaje marioneta i Moskve, i srpskih nacionalističkih krugova“.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada