Hrvatsko vojno učilište po NATO standardima

Dok hrvatske vlasti zbog manjka novca moraju dobro promisliti što učiniti s vojnim zrakoplovstvom, na obrazovanju mladih zapovjednika se ne štedi.

U suradnji sa Zagrebačkim sveučilištem, pokrenuto je Hrvatsko vojno učilište, prvi fakultet u Hrvatskoj na kojem se uz vojno stječe i sveučilišno znanje.

Program je prema NATO standardima, kako bi se kadeti pripremili za bilo koji ratni teren u Europi ili svijetu.

Vrlo rano, već u 5:45 sati, postoje obveze koje se ne preskaču.

Obrazovanje pa profesionalizam

“Ja nikada nisam bio jutarnji tip, ali vojska mi nije dala izbora. Sad već jesam, sad mi je već normalno”, kaže kadet Nikola Tabain.

Vježbe snage rade se još za mraka. Do osam sati kadeti će stići i doručkovati te po protokolu početi dan.

“Vojska me oduvijek zanimala, počelo je s filmovima pa preko knjiga, čitao sam mnoge te povjesne knjige i ratne. Na kraju me ta čitava organizacija počela privlačiti”, kaže Nikola.

No, na putu do profesionalizma prvo je obrazovanje. U klupe Hrvatskog vojnog učilišta sjelo je 94 kadeta, od toga četvero stranih državljana.

To je prva generacija koja na jednom mjestu može steći sveučilišnu, civilnu diplomu i vojni čin.

Dva su studijska programa – vojno vođenje i upravljanje te vojno inženjerstvo.

Hrvatska i Srbija izuzeci u regiji

Vojna psihologija, međunarodno pravo, nacionalna sigurnost i obavještajno djelovanje, raketna tehnika, samo su neki od predmeta koje slušaju.

Osim Srbije, Hrvatska je jedina zemlja u regiji u kojoj je vojno obrazovanje na sveučilišnoj razini.

Kadetima je osiguran smještaj, hrana i stipendija. Na raspolaganju imaju i računala. Po diplomu u Hrvatsku došlo je i dvoje kadeta iz Bosne i Hercegovine.

“Otac mi je uzor, otac mi je vojnik već dugi niz godina, a i prvenstveno kod nas u BiH ni ne postoji ovakvo obrazovanje, da stekneš i civilna i vojna znanja”, kaže kadet Hrvoje Markota.

“Kad spoznaš, kad sjedneš navečer sam, šta će ti doći za četiri godine, a tek si počeo, shvatiš koliko si sretan. Mi predstavljamo jednu državu, svoju državu, u koju ćemo se vratiti, nećemo ovdje ostati, ali smatraš da trebaš dati najbolje od sebe”, objašnjava kadetkinja Nedžmina Dervišević.

A upravo se to od kadeta i traži, kaže zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta Slavko Barić. 

Zapovjednici za budućnost

“Da može biti vođa koji vodi primjerom. Znači ne vođa koji će tamo izdavati zapovjedi. Nego upravo onaj koji će pokazati sve što može napraviti. Kad smo si zacrtali, onda nismo govorili da ćemo napraviti zapovjednika za prošlost nego zapovjednika budućnosti”, kaže Barić.

A budući zapovjednici, nakon predavanja, učionice zamjenjuju istim strojilištem na kojem su ujutro vježbali.

Vojna obuka jednako je važan dio njihova obrazovanja, u kojem se ne štedi ni kadete ni kadetkinje.
  
“Puška mi je užasno teška, nisam toliko ojačala u ovih mjesec dana da ju mogu nositi, ali, ako se mogu pohvaliti, rasklopila sam kalašnjikov u 33 sekunde, a norma je nekih 45”, kaže kadetkinja Barbara Bilandžić.

Da ojačaju imaju još četiri godine, nakon čega će biti zapovjednici vodova u Oružanim snagama RH te međunarodnim mirovnim misijama i operacijama.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

General Martin Dempsey i domaćini razgovarali o ulozi Hrvatske vojske u koaliciji protiv grupe ISIL-a i nastavku saradnje i pomoći u jačanju oružanih snaga.

22 Sep 2014
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO