SDA: Nema sporazuma dvojice bez trećeg

U BiH su u utoku pregovori o postizbornim koalicijama (Reuters)

Stranka demokratske akcije (SDA) upozorila je u petak Hrvatsku demokratsku zajednicu BiH (HDZ BiH) Dragana Čovića i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika da ne mogu odlučivati kako će izgledati buduća vlast u Bosni i Hercegovini jer je SDA dobila najveće povjerenje birača na proteklim izborima.

U saopćenju objavljenom nakon zatvorene sjednice kolegija stranke u Sarajevu stoji kako se “SDA neće nikome pridruživati nego će voditi procese”.

”Pozivamo političke stranke koje međusobno vode razgovore oko formiranja vlasti da sebi ne daju ulogu koja im ne pripada, a naročito da se ne prave sporazumi dvojice bez trećeg”, navodi se u saopćenju SDA.

CIK traži ponovno brojanje

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je na današnjoj sjednici donijela odluke kojim je naloženo brojanje glasačkih listića sa 49 biračkih mjesta za pojedine izborne nivoe.

Brojanje će biti obavljeno sutra u 10 sati u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu, saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK-a.

“U tom kontekstu skrećemo pažnju na neutemeljene poruke sa jučerašnjeg sastanka SNSD-HDZ BiH, jer sama SDA u državnom parlamentu ima zastupnika koliko ove dvije stranke zajedno “, stoji u saopćenju.

Predsjednici HDZ BiH Dragan Čović i SNSD-a Dodik su nakon sastanka  u četvrtak održali u Mostaru najavili kako će te dvije stranke činiti okosnicu nove vlasti u BiH pozvavši pri tom SDA “da im se pridruži”.

Čović i Dodik su konstatirali kako je savez njihovih stranaka logičan jer one već godinama “dobro sarađuju”.

S druge strane, potpredsjednik SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je kako bi kao dio nove vladajuće većine radije vidio blok predvođen Srpskom demokratskom strankom (SDS) nego SNSD-om.

Susret koalicije Domovina i SDS-a

U Sarajevu je održan sastanak koalicije Domovina i SDS-a, na kojem su izneseni stavovi o izbornim rezultatima na nivou entiteta i države.

Zaključeno je da postoji zajednička spremnost za buduću saradnju, čime bi, kako je istaknuto, bila deblokirana politička situacija u BiH. Tvrde da je još rano govoriti o koaliciji.

“Mi ćemo u narednom periodu obaviti razgovore i sa drugim političkim subjektima”, kazao je Sadik Ahmetović, potpredsjednik SDA.

Mladen Bosić, predsjednik SDS-a izjavio je da je uvjeren da će te dvije stranke “napraviti neki dogovor”.

Novi srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić također je najavio kako će učiniti sve da u vlasti bude SDS, a ne SNSD.

Sastanak u Zvorniku

Milorad Dodik u petak se u Zvorniku sastao s predsjednicima dviju manjih stranaka iz Republike Srpske, Markom Pavićem i Petrom Đokićem, kako bi s njima konačno dogovorio uspostavu vladajuće većine na razini tog entiteta.

Nakon sastanka novinarima su izjavili kako je postignut “visok stepen saglasnosti” o zajedničkoj uspostavi nove vlasti.

“Koalicija SNSD, Demokratskog narodnog saveza i Socijalističke partije ima većinu da formira vladu Republike Srpske”, izjavio je Dodik.

Konkretni dogovor trebao bi uslijediti nakon izrade zajedničkog programskog dokumenta, a nastavak pregovora najavljen je za narednu sedmicu.

Izvor: Al Jazeera i agencije