Od danas manje plate i penzije u Srbiji

Prošlosedmičnim usvajanjem rebalansa budžeta Srbije dato je zeleno svjetlo stezanju kaiša, prije svega u javnom sektoru.

Međutim, za razliku od odluke u smanjenju plata i penzija, koja danas stupa na snagu, prateća mjera otpuštanja viška zaposlenih u tom sektoru za sada je, čini se, samo najava.

Dajući zeleno svjetlo, zastupnici Skupštine Srbije ozvaničili su početak rezanja troškova u javnom sektoru, najvećem balastu državne kase. Najavljeno je 100.000 otpuštanja, od ukupno 750.000 zaposlenih u tom sektoru. Sindikalci kažu da je ta mjera nužna, ali istovremeno ukazuju na mogući problem u njenoj realizaciji.

 „Ja se bojim da će država pokušati, s obzirom da nema para, da izvrda tu obavezu socijalnih programa. Ako vi već idete na ulicu, praktično biti na birou danas u Srbiji, u privredi koja nema kapacitete da uzme sa tržišta rada bilo koga, to je kao da ste na ulici i ako još ne dobijete ni socijalni program, onda stvarno potpuno iz stanja zaposlenosti idete u potpunu bedu“, rekao je Branislav Čanak iz Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost.

Ipak, to nije jedini izazov koji će, u provođenju rezova u javnom sektoru, stajati pred Vladom. 

 „Imamo stalno jedan trend, koji inače nije zabeležen u drugim zemljama gde su plate u takvim neprofitnim organizacijama veće nego što su u realnoj privredi, tako da bi želeli s druge strane da se i to izjednači, da praktično plata za istog izvršioca u vanprivredi bude bar ista kao što je to u realnoj privredi“, kazao je predsjednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković.

Na prve konkretne poteze Vlade još se čeka.

Neophodna fiskalna konsolidacija

 „Kakvi će oni biti, sudeći po saopštenju koje smo dobili od Ministarstva finansija, znaće se tek posle pregovora sa predstavnicima MMF-a, koji 4. novembra stižu u Beograd radi sklapanja novog trogodišnjeg aranžmana”, javlja reporterka Al Jazeere Anne Marie Ćurčić.

U naredne tri godine neophodna je fiskalna konsolidacija od četiri posto BDP-a. Budžet za sljedeću godinu jasno će pokazati koje subvencije nemaju osnovu ni sa stanovišta učešća u BDP-u, ni sa stanovišta efekata. Na meti smanjenja subvencija će biti sva javna preduzeća za koja se utvrdi da odvlače pare i resurse bez efekta.

Prema najavama iz Vlade, rješenja će se, također, tražiti u pronalaženju strateških partnera i njihovoj prodaji.

 „Ako ta sredstva, te pare ne odu u privredni razvoj, u podsticanje privrede, u pomaganje firmama da prežive ovo teško vreme, pre svega iz ugla likvidnosti, a onda i pokretanja tražnje, ako ne bude išlo u privredni razvoj, izgubićemo, kako se kaže, porodično srebro koje se zadnje prodaje“, tvrdi ekonomski analitičar Dragan Vujadinović.

Prve prodaje već su najavljene, većinski paket akcija u Telekomu i manjinski u Elektroprivedi Srbije.

Izvor: Al Jazeera