BiH rekorder u dužini brojanja glasova

Koalicija "Pod lupom" predala listu od 96 izbornih nepravilnosti prijavljenih tokom izbornog dana (Al Jazeera)

Piše: Fahrudin Smailović

Od Općih izbora u Bosni i Hercegovini prošlo je 20 dana, ali se za pojedine izborne nivoe glasački listići i dalje broje.

U međuvremenu, Koalicija za praćenje izbora “Pod lupom” predala je Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH listu od 96 izbornih nepravilnosti prijavljenih tokom izbornog dana, za koje je ocijenila da predstavljaju kršenje Izbornog zakona BiH.

Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora ove koalicije i bivši član CIK-a BiH, komentirao je za Al Jazeeru zbog čega brojanje glasova u BiH traje duže nego u zemljama regije.


U Srbiji rezultati parlamentarnih izbora objavljeni za osam, u BiH za 15 dana

Šehić navodi da CIK nije prekršio zakonski rok od mjesec dana za objavljivanje rezultata izbora, ali to ne znači da podaci nisu mogli biti objavljeni ranije.

“Kod nas je komplikovaniji izborni sistem nego u zemljama regije – sistem otvorenih lista, što usložnjava brojanje”, kazao je Šehić i dodao da je, povrh toga, CIK primoran još sedam dana čekati rezultate glasanja putem pošte.

U državama regije ne postoji preferencijalni izborni sistem glasanja, što omogućava brže i jednostavnije brojanje listića.

Dug izborni proces

Prema ocjeni ovog analitičara, izborni proces u BiH predugo traje, uzimajući u obzir da od vremena raspisivanja izbora (150 dana prije glasanja) do objavljivanja konačnih rezultata prođe pola godine.

Kada se svemu tome dodaju rokovi za konstituiranje vlasti u kantonima, Narodnoj skupštini Republike Srpske, Predstavničkom domu Federacije BiH i drugim nivoima vlasti, to znači da jedan izborni ciklus u BiH traje skoro deset mjeseci, što je jako dugo, navodi Šehić.

Kontekst: Brojanje glasova 

Brzinom brojanja glasova nisu zadovoljni ni pobjednici izbora u BiH, a ni opozicija. Političke stranke su uputile veliki broj prigovora, ali će oni, zbog proceduralne greške, biti odbačeni.

“Političke stranke su ulagale prigovore, ali oni ne mogu biti uvaženi prije nego što CIK objavi potpune preliminarne rezultate. I onda su svi prigovori odbačeni kao preuranjeni”, navodi Šehić i ističe da su, uprkos svim otežavajućim okolnostima, rezultati trebali biti poznati mnogo ranije.

Procjene rezultata

Šehić je naveo da će nakon ovih izbora Koalicija “Pod lupom” objavljivati procjene izbornih rezultata, poput CESID-a i GONG-a, organizacija koje se u Srbiji i Hrvatskoj bave praćenjem izbora.

“Mi smo sada posmatrali izbore – 1.400 biračkih mjesta, što je uzorak iz kojeg se mogu predstaviti rezultati glasanja po statističkom uzorku”, kazao je Šehić i dodao da su podaci do kojih je Koalicija došla u vrlo maloj mjeri odstupali od konačnih – od 0,2 do 0,6 procenata.


Brojanje rezultata posljednjih općih izbora u Hrvatskoj završeno je za manje od 24 sata

Na ovim izborima Koalicija je evidentirala nepravilnosti na biračkim mjestima i u lokalnim izbornim komisijama.

Iako Koalicija “Pod lupom” kao koalicija organizacija građanskog društva nema pravo podnošenja formalnih prigovora CIK-u, pregled nepravilnosti je poslat u formi obavještenja u ovom periodu, kada je moguće da bude naloženo ponovno brojanje glasova sa biračkih mjesta, ukoliko se utvrdi da je prekršen Izborni zakon BiH.

Koalicija smatra da pregled ovih nepravilnosti može poslužiti CIK-u kao osnova za evaluaciju proteklih izbora, rada pojedinih lokalnih izbornih komisija i drugih relevantnih procesa.

Izvor: Al Jazeera