Veterani ponovili zahtjeve i napustili Sabor

Hrvatski ratni veterani zadržali su se u četvrtak vrlo kratko na sastanku s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom, te mu rekli kako neće ni o čemu pregovarati s predstavnicima vlasti dok ne bude ispunjen njihov zahtjev za smjenom ministra branitelja Predraga Matića i njegovih suradnika.

Osim smjenâ, zahtijevaju i donošenje ustavnog zakona o pravima veterana.

Nezadovoljni veterani došli su u Hrvatski sabor na okrugli stol, koji su sami inicirali i kojem je domaćin trebao biti Leko, no odbili su na njemu sudjelovati sve dok ne budu ispunjeni zahtjevi za smjenama u Ministarstvu branitelja.

“Nakon izvršenja prvog zahtjeva, dakle Matićeve smjene, spremni smo razgovarati o zakonu”, poručio je Đuro Glogoški, predsjednik Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida, te pozvao 50-ak veterana koji su došli s njim u Sabor da napuste dvoranu u kojoj se sastanak održavao.

Više stotina u koloni

Pred saborskom zgradom čekalo ih je gotovo 1.000 veterana, koji su prethodno došli u prosvjednoj koloni od Ministarstva branitelja na Savskoj cesti do Trga sv. Marka, javlja Al Jazeerina reporterka Jasmina Kos.

“Putem su pjevali domoljubne pjesme i skandirali ‘Ostavka!’, tražeći smjenu ministra branitelja Matića, njegove zamjenice Vesne Nađ i pomoćnika Bojana Glavaševića”, javila je Kos.

Markov trg osiguravale su jake policijske snage, a veterani su došli noseći fotografiju tragično preminule Nevenke Topalušić, državne zastave i zastave gardijskih brigada te transparente s porukama “100 posto za Hrvatsku” i “Uvijek vjerni Bogu i domovini”.

Veterani već 11. dan prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja.

Leko ih je posjetio u nedjelju te ih pozvao da svoje probleme rješavaju u institucijama hrvatske države i da okrugli stol održe u Saboru, kao predstavničkom tijelu svih hrvatskih građana.

Matić pozvao na dijalog

Ministar Matić ponovio je da neće dati ostavku, a veterane koji prosvjeduju, tražeći njegovu smjenu, pozvao je na razgovor, ističući kako nema alternative dijalogu.

“Oni su bivši branitelji, ratnici i znaju da poslije rata dolaze pregovori i razgovori”, izjavio je Matić novinarima u Uredu predsjednika, dodavši da su braniteljima njegova vrata otvorena danonoćno.

Organizatorima prosvjeda pred Ministarstvom branitelja poručio je da preuzimaju odgovornost za sve što se događa i što će se dogoditi na prosvjedu, zapitavši treba li nam još nemilih scena poput smrti braniteljice ili incidenta sa samospaljivanjem.

“Što se tiče moje ostavke, čuli ste sve od predsjednika Vlade. Tri su načina na koji me se može smijeniti – može me smijeniti šef, mogu me smijeniti izbori, a mogu se i sam smijeniti, što bih učinio kada bi stvarno postojali argumenti da sam učinio nešto pogrešno i loše prema braniteljima”, rekao je Matić.

Izvor: Al Jazeera i agencije