Dijalog Čovića i Dodika o formiranju vlasti

Čović i Dodik kažu da je partnerstvo te dvije stranke neupitno (Srna)

Nakon što je Centralna izborna komisija objavila rezultate izbora, počeli su i pregovori o formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini.

U Mostaru su razgovarali predstavnici najužeg rukovodstva Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Kazali su kako su spremni u naredne četiri godine riješiti ključna pitanja za BiH, odnosno provesti presudu Sejdić – Finci, uspostaviti mehanizam koordinacije i podnijeti aplikaciju za članstvo u Evropsku uniju.

Ponovno brojanje glasova

Centralna izborna komisija u Bosni i Hercegovini zatražila je ponovno brojanje glasova za 23 biračka mjesta.

Ta odluka je uslijedila nakon upućenog zahtjeva da je došlo do određenih nepravilnosti.

Nije precizirano o kojim izbornim nivoima je riječ, a ponovo brojanje listića biće sutra u Glavnom centru u Sarajevu.

Do sada su ponovo prebrojavani rezultati sa 144 biračka mjesta.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik u Mostaru su istaknuli kako je partnerstvo te dvije stranke neupitno te kako će te dvije stranke činiti osovinu buduće vlasti na svim nivoima te su pozvali Stranku demokratske stranke (SDA) i druge stranke bošnjačkog naroda da postignu dogovor ko će predstavljati Bošnjake u toj vlasti.

Očekuju, kako su rekli, da se što prije iskristalizira ko će u ime bošnjačkog naroda podnijeti teret svih obaveza u novoj vlasti.

Dan ranije, Čović i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović razgovarali su o principima, ali ključne dogovore, kako je istaknuto, ostavili su za narednu sedmicu.

Strani pritisci

Na novinarsko pitanje o navodnim pritiscima međunarodne zajednice prema Čoviću i Izetbegoviću da kao partnere u procesu formiranja vlasti na državnom nivou prihvate opozicijske stranke, a ne SNSD, Čović je kazao kako od njega lično niko nije tražio nešto takvo, dok je Dodik ustvrdio kako nesumnjivo postoje stranci s takvim namjerama.

Dodik je rekao da je pitanje vlasti na nivou bh. entiteta Republika Srpska gotovo završena stvar, a Čović je kazao kako očekuje da će iste stranke participirati na svim nivoima u BiH.

“Kao stranke pobjednice unutar srpskog, odnosno hrvatskog naroda, sjeli smo kako bismo se dogovorili kako što prije krenuti s implementacijom onoga što smo kroz izbornu kampanju nudili. Jasno smo se izrazili da isti sastav treba činiti vlast na svim razinama od Vijeća ministara, preko entiteta do županija, kako bi se izbjegla bilo kakva blokada zbog podijeljenih nadležnosti”, kazao je Čović.

Uspostavljanje vlasti

Dodao je kako bi se nova vlast, kada je u pitanju HDZ BiH i stranke Hrvatskog narodnog sabora BiH, mogla uspostaviti već do kraja novembra.

“Čekamo reakciju iz Sarajeva kako bismo do kraja godine glavninu posla mogli završiti, što nikada od Daytona do danas nismo uspjeli”, kazao je Čović.

Dodik je dodao kako je srpski narod u BiH svoje povjerenje dao SNSD-u te da je jedino otvoreno pitanje ko će se od bošnjačkih stranaka pridružiti HDZ-u BiH i SNSD-u.

Po njegovim riječima, opozicija u Republici Srpskoj predvođena Srpskom demokratskom strankom (SDS) neće uspjeti u namjeri da iz vlasti izgura SNSD.

“Mi ćemo već sutra u Zvorniku s našim partnerima iz Demokratskog narodnog saveza (DNS) i Socijalističkom partijom izdefinisati većinu (u Narodnoj skupštini Republike Srpske) i time spriječiti bilo kakve dodatne špekulacije i laži o prebjezima”, istaknuo je Dodik.

Izvor: Agencije