CG: Stoka obolijeva od virusa plavog jezika

Takozvani virus plavog jezika, od kojeg obolijeva stoka, stigao je i u Crnu Goru, a za njega nema lijeka.

Procenat smrtnosti životinja kreće se do 30 posto, pa je pitanje koliko će stočari pretrpjeti štete i kako će se država izboriti sa ovim problemom. No, ovaj virus nije opasan za čovjeka.

Prvi slučaj oboljenja plavog jezika u Crnoj Gori pojavio se u centralnom dijelu zemlje Danilovgradu, sredinom oktobra.

Danas se sa ovom bolešću susreo i Nebojša, stočar iz tog grada, čije stado broji 160 koza i ovaca.

“Na dvije-tri ovce se pojavilo, odmah sam pozvao veterinarsku službu, odvojio ih od ostalog stada. Veterinarska služba je uradila što su najviše mogli, pa trebalo bi da bude sve u redu”, rekao je Ćirković.

Plavi jezik je virus koji napada stoku – ovce, krave i koze, ali nije opasan po čovjeka niti druge životinje.

Prenose ga insekti, najčešće komarci, a utvrđuje se pregledom i laboratorijskom analizom krvi životinje.

“Ovce, one najdrastičniju kliničku sliku imaju, koja se manifestuje povišenjem temperature u granicama preko 41 stepen i promjenama na usnama, nosu, jeziku. Stručnjaci koji se plavim jezikom bave kažu da je ono što je najmanje karakteristično za taj plavi jezik upravo plavi jezik, jer se jako rijetko sreće. Puno životinja ima određene kliničke simptome i preleži bolest bez plavetnila jezika”, rekao je Al Jazeeri veterinar Milivoje Šaletić.

Mjere zabrane kretanja životinja

Ne postoji terapija koja može sa sigurnošću izliječiti bolest.

Meso i mlijeko zaraženih životinja nije za upotrebu, a kod goveda izaziva smrt u jedan do tri posto slučajeva, kod ovaca i do 30 posto.

U ovom momentu, virus plavog jezika potvrđen je u pet crnogorskih općina, 48 gazdinstava i kod 55 životinja, od kojih je uginulo devet, a veterinari smatraju da je to dovoljno da cijela teritorija države bude proglašena ugroženom.

“Mjere koje su naređene su zabrana kretanja životinja, iz zaraženih u ugrožena područja i generalno iz tih gazdinstava, izdvajanje oboljelih od zdravih životinja, neškodljivo uklanjanje leševa, usmrćivanje životinja sa vidljivim kliničkim manifestacijama, pojačane mjere dezinfekcije, dezinsekcije i zabrana održavanja sajmova, izložbi i svih vidova okupljanja životinja”, kazala je Mevlida Hrapović iz Veterinarske uprave Crne Gore.

Država će nadoknaditi štetu

Tip virusa jedan je od blažih i sličan onom već zabilježenom u Srbiji i Makedoniji, a Crna Gora je uvela i posebne mjere ograničavanja uvoza stoke.

“Kakav će uticaj bolest stoke i zabrana njenom trgovinom imati na stočarsku ekonomiju u Crnoj Gori, u Ministarstvu poljoprivrede još nemaju podatke”, izvijestila je Al Jazeerina reporterka Milica Marinović.

Država nadoknađuje štetu stočarima, ali pod određenim uvjetima.

“Ukoliko su sve mjere i obaveze zakonski propisane i ispoštovane, vlasniku slijedi naknada u visini tržišne cijene goveda u momentu uginuća, ako nije, onda veterinarska inspekcija pokreće prekršajni postupak”, tvrdi Hrapović.

U veterinarskoj upravi kažu da je najavljena blaga zima, a kako toplo vrijeme i vlažnost pogoduju širenju virusa, u narednih mjesec dana očekuju nove slučajeve.

Posljednji put ta bolest u Crnoj Gori zabilježena je 2002. godine.

Izvor: Al Jazeera