Afera ‘Agram’: Pripuz, Laco i Markus na slobodi

Trojica osumnjičenih u akciji “Agram”, u kojoj je uhapšen i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, nakon polaganja jamčevine branit će se sa slobode.

Vlasnik kompanije CIOS Petar Pripuz, pročelnik ureda gradonačelnika Miro Laco i direktor službe nabave Zagrebačkog holidnga Ivan Markus iz zatvora u Remetincu, koji se terete za korupciju, pušteni su nakon što je uvažena njihova žalba na određivanje istražnog zatvora, javlja reporterka Al Jazeere Ana Mlinarić.

Jamčevinom garantiraju da neće bježati iz zemlje, utjecati na svjedoke, te da će se redovito odazivati na sudske pozive.

Pripuz je uplatio blizu milion eura jamčevine, dok su Laco i Markus platili blizu 13.000 eura.

Petar Pripuz je nakon izlaska iz Remetinca novinarima kazao da sve ružno potiskuje te da se veseli dolasku svojoj kući.

“Svima je, čak i vrapcima na grani, jasno koja je pozadina ovog procesa. Što se mene osobno tiče, nikakvu osobnu korist nisam imao i nisam nikog oštetio, što tiče onog što mi se stavlja i inkriminira na štetu proračuna Grada”, kazao je Laco nakon puštanja na slobodu.

Petru Pripuzu, Ivanu Markusu i Miri Laci izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu odobrilo je ranije žalbe, čime im je omogućeno da se brane sa slobode uz plaćenu jamčevinu.

Izvanraspravno vijeće ukinulo je, pak, rješenje o istražnom zatvoru za sve ostale, to jest devet osumnjičenika, i to zbog proceduralne pogreške suca istrage. 

Među njima su i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i Slobodan Ljubičić, koji je, kako je u četvrtak njegov odvjetnik Veljko Miljević rekao za Hinu, podnio ostavku na mjesto predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga.

Ukinuta odluka o istražnom zatvoru

U obrazloženju istražnog zatvora sudac nije naveo da imaju mogućnost uplate jamstva, a prema Zakonu je to morao.

Njima je zbog toga vijeće Suda ukinulo odluku o istražnom zatvoru, ali istražni zatvor ostaje na snazi.

Novo ročište za sve njih je u ponedjeljak. Tada će oni koji to nisu uradili, odmah moći ponuditi jamčevine. 

Istražni sudac Zdenko Posavec prošlog je tjedna odredio istražni zatvor svim osumnjičenicima za koje je to zatražio  Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK). 

No, prihvatio je Pripuzovu jamčevinu od 7,5 milijuna kuna (975.000 eura), dok je Laci i Markusu odobrio da se sa slobode mogu braniti uz polog od 100.000 kuna (13.000 eura). USKOK se na ovu odluku žalio.

Trojica osumnjičenika će ponovno biti pozvani na ročište na kojem će morati obećati da na slobodi neće utjecati na svjedoke ili ponoviti nedjelo koje im se stavlja na teret.

Pripuz je, navodno, upravo zbog toga podnio ostavke na sve funkcije u kompanijama u kojima ima vlasnički udio.

Bez ostavke Bandića

Glavni osumnjičenik Bandić, kojeg USKOK tereti kao poveznicu među svim sudionicima afere ”Agram”, ranije je najavio da ne planira podnijeti ostavku, a njegov je odvjetnik izjavio da nisu razmišljali o jamčevini.

No, u međuvremenu je mogućnost predlaganja jamčevine najavio i odvjetnik Slobodana Ljubičića, ali će sud o tome odlučivati naknadno.

Neslužbeno se doznaje da istražni sudac nije želio razmatrati Ljubičićevu jamčevinu dok izvanraspravno vijeće ne odluči o žalbi na zatvor, kako bi se izbjegle moguće komplikacije.

I tek nakon što je većina osumnjičenih u aferi “Agram” završila u Remetincu, istraga se, prema neslužbenim podacima, proširila, a USKOK je počeo blokirati imovinu za koju se sumnja da je stečena nezakonito.

Uz Bandića, Ljubičića te trojac kojem je prihvaćeno jamstvo prošlog tjedna, u Remetincu su završili gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat, direktor ZET-a Ivan Tolić, koji je bio ovlašten zamjenjivati direktora Holdinga, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko, direktor građevinske tvrtke Bramgrad projekt Branko Mihaljević, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum i glavni sekretar Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.

Istraga saradnika

Pod istragom su i dvije Bandićeve suradnice, pomoćnica šefice Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Ines Bravić te načelnica Odjela za pravne poslove Gradskog ureda za imovinu Koraljka Rožanković-Uremović, koje su puštene nakon što su u svojoj odbrani pred USKOK-om, navodno, rekle da je cijeli posao o spornoj zamjeni zemljišta s kompanijom Bramgrad projekt vodio gradonačelnik.

Uz njih, USKOK nije tražio pritvor niti za voditelja Holdingove podružnice za upravljanje sportskim objektima Dragutina Kosića te direktora Plinare Antu Dodiga, za koje se također nagađa da su rekli sve što istražitelji “žele čuti”.

U svim navodnim Bandićevim nedjelima, gradonačelnik se sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, osim u slučaju povezanim s predsjedničkom izbornom kampanjom, kada je, zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon izbora 2010. godine, navodno, oštetio i državni proračun.

Ukupnu “štetu” tužiteljstvo procjenjuje na blizu 20 milijuna kuna (2,6 milijuna eura).

Uz sporne donacije u predsjedničkoj kampanji, Bandića USKOK tereti za pogodovanje Pripuzovom CIOS-u te kompaniji Bramgrad projekt Branka Mihaljevića, trgovanje utjecajem pri nezakonitom zapošljavanju sebi bliskih osoba u Gradskom poglavarstvu i Zagrebačkom holdingu, ali i nezakonito korištenje službenih gradskih automobila u privatne svrhe.

Izvor: Al Jazeera i agencije