Mediji: Pronevjere u privatizaciji 900 miliona eura

Radna grupa istraživala je druge predmete, osim spornih privatizacija koje je tražila EU (Anadolija)

Radna grupa Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, koja je formirana kako bi se istražile 24 sporne privatizacije, sakupila je i dostavila dokaze Tužilaštvu za pronevjeru blizu 900 miliona eura, u koje je upleteno više domaćih preduzeća, prenose beogradski mediji.

Radna grupa bavila se i drugim spornim privatizacijama, osim onih koje su bile na spisku Evropske unije, i predmetima vezanim za privredni kriminal te je, kako piše list Danas, radila na gotovo 40 predmeta, među kojima su Nibens grupa, Agrobanka, Razvojna banka Vojvodine, Sloga iz Kaća…

MUP je sada rasformirao grupu, pod obrazloženjem da to čini zbog “finansijskih” razloga, navodi ovaj list.

Iako je završila posao u vezi sa spornim privatizacijama i podatke dostavila Tužilaštvu, ostali predmeti su još u fazi istrage.

U MUP-u objašnjavaju da je radna grupa rasformirana iz finansijskih razloga, jer ju je činilo blizu 100 ljudi za koje je trebalo platiti smještaj i putne troškove.

“Radna grupa MUP-a Srbije koja se bavila istragama spornih privatizacija samo je teritorijalno rasformirana, zbog ušteda unutar Ministarstva, ali njeni pripadnici nastaviće da sprovode istragu u svojim organizacionim jedinicama”, izjavio je direktor Policije Srbije Milorad Veljović.

‘Predmeti će biti završeni’

Veljović je, na pitanje novinara da pojasni pisanje medija o rasformiranju radne grupe za istragu privatizacija, rekao da su one veći dio svog posla završile.

“Ostao je deo u vezi sa privatizacijama koje su se pojavile kroz provere i koje treba dalje završiti. Sve su to radnici UKP-a MUP-a, a s obzirom da je u njima bilo angažovano oko 100 ljudi, kojima su plaćane dnevnice i smeštaj u Beogradu, iz finansijskih razloga, oni su vraćeni redovnim zadacima”, kazao je Veljović.

Istakao je da će pripadnici radne grupe nastaviti raditi na istrazi spornih privatizacija.

“Sve predmete koji su početi završiće ti ljudi, ali ne da putuju u Beograd, već u svojim organizacionim jedinicama. Tu se ništa neće promeniti, samo smo gledali finansijski efekat koji je bitan za MUP. Niti će biti bilo ko zaštićen u tim proverama, niti ima razloga za tako nešto, ali svi ti predmeti biće završeni do kraja”, poručio je Veljović.

Izvor: Agencije