Srbija: Plate i penzije manje od 1. novembra

Za rebalans budžeta je glasalo 188, a protiv je bilo 10 poslanika

Skupština Srbije, poslije više od 12 sati rasprave po amandmanima, usvojila je kasno u nedjelju navečer rebalans budžeta i prateće zakone, kojima je predviđeno smanjenje plata u javnom sektoru i penzija većih od 25.000 dinara  (oko 220 eura).

Za rebalans budžeta je glasalo 188, a protiv je bilo 10 poslanika, prenosi Tanjug.

Smanjenje plata preko 25.000 dinara  važi za sve zaposlene u javnom sektoru, uključujući direktne i indirektne korisnike budžetskih sredstava i javnih preduzeća.

Smanjenje penzija će biti raspoređeno po rastućoj graničnoj stopi, tako da veći teret podnesu oni koji imaju visoke penzije, dok 61 posto penzionera neće imati nikakvo smanjenje.

Manje od 10 posto smanjenja će imati 1.510.000 penzionera, a to su oni koji primaju manje od 40.000 dinara (oko 340 eura).

Pad BDP-a i poplave

Oni čiji su čekovi za penzije veći od 40.000 dinara dobit će smanjenje veće od 10 posto.

Smanjenje plata i penzija stupit će na snagu 1. novembra.

Rebalanas budžeta napravljen je na osnovu procjene da će Srbija u 2014. godini imati pad bruto društvenog proizvoda od jedan posto, dok je prilikom izrade originalnog budžeta procjena bila da će biti zabilježen rast od jednog procenta.

Prema obrazloženju rebalansa bužeta, na rast deficita utjecao je pad BDP-a kao posljedica poplava koje su, prije svega, utjecale na smanjenje proizvodnje struje i uglja, ali i niži nivo budžetskih prihoda.

Izvor: Agencije