Prosvjetari spremni na patriotsku žrtvu, poslije Vučića

Prosvjetni radnici ističu da žive sa 326 eura mjesečno (Al Jazeera)
Prosvjetni radnici ističu da žive sa 326 eura mjesečno (Al Jazeera)

Granski sindikat prosvjetnih radnika Srbije “Nezavisnost” u pismu premijeru Aleksandru Vučiću i ministru finansija Dušanu Vujoviću negodovao je zbog najave smanjenja zarada prosvjetnim radnicima, ističući da su spremni na “patriotsku žrtvu”, ukoliko su na to, kako je navedeno, spremni i članovi Vlade i Narodne skupštine.

Prijedlogom rebalansa budžeta o kojem raspravlja u Skupštinu Srbije predviđa se smanjenje penzija i plata u javnom sektoru.

“Kao humanistički intelektualci spremni smo da patriotsku žrtvu pretpostavimo konformizmu u vlastitom životu”, ističe se u pismu i navodi da je uvjet za tako nešto da budu “vođeni ličnim primerom” članova vlade i Narodne skupštine.

U sindikatu ističu i da će biti ponosni na zemlju u kojoj zaposleni u državnoj upravi, lokalnoj samoupravi, agencijama i zavodima, dijele sudbinu prosvjetnih radnika i žive sa 326 eura mjesečno.

Protesti nastavnika

U pismu upućenom i poslaničkim grupama i medijma, Granski sindikat prosjvete “Nezavisnost” zahtijeva od ministra Vujovića da javno saopšti koji su to modeli dopunske zarade za prosvjetne radnike, u skladu sa važećom zakonskom regulativom.

“Ili možda treba da iskoračimo u oblast u kojoj važe neki drugi zakoni”, upitao je u pismu predsjednik sindikata Tomislav Živanović.

U više od 1.000 škola u Srbiji u srijedu nije bilo nastave. Nezadovoljni najavom smanjenja plata u prosvjeti, četiri sindikata organizovala su štrajk.

Profesori i nastavnici protestovali su i na ulicama Beograda. Glavni zahtjev je da se prosvjeta izuzme iz vladinih mjera štednje.

Izvor: Agencije

 

 


Povezane

U više od 1000 škola u Srbiji danas nije bilo nastave. Nezadovoljni najavom smanjenja plata u prosvjeti, četiri sindikata organizovala su štrajk. Profesori i nastavnici protestovali su i na ulicama Beograda. Glavni zahtjev je da se prosvjeta izuzme iz vladinih mjera štednje .

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO