Protiv Mladića i dokazi iz grobnice Tomašica

Grobnica Tomašica otkrivena je u septembru 2013. godine, u vrijeme kada je izvođenje dokaza Tužilaštva bilo već u toku (Anadolija)

Pretresno vijeće na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom u četvrtak je odobrilo zahtjev Tužilaštva da ponovo otvori svoj dokazni postupak kako bi predočilo nedavno otkrivene dokaze u vezi s masovnom grobnicom Tomašica, koja se nalazi u opštini Prijedor u Bosni i Hercegovini.

Zbog ovakve odluke Tužilaštvo će moći u dokazni spis uvrstiti dokaze šest vještaka i sedam svjedoka o činjenicama, kao i dodatne dokumentarne dokaze.

Nema odgađanja suđenja

Glasnogovornica ICTY-ja Magdalena Spalinska je za Al Jazeeru izjavila da ponovno otvaranje dokaznog postupka neće dovesti do neopravdanog odgađanja suđenja.
Planirano je da presuda Mladiću bude izrečena u julu 2016. godine.
“Pretresno vijeće je odlučilo da su novi dokazi relevantni i imaju dokaznu vrijednost za predmet. Naglasilo je da Tužilaštvo nije bilo u mogućnosti ranije predočiti dokaze, s obzirom da je masovna grobnica otkrivena u septembru prošle godine, uzimajući u obzir vrijeme koje je Tužilaštvu potrebno za analizu podataka, pribavljanje dokaza i saslušanje svjedoka i izvještaja eksperata”, kazala je Spalinska.

Vrijeme ponovnog otvaranja dokaznog postupka će odrediti Pretresno vijeće u dogledno vrijeme, najavljeno je iz Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Vijeće je zaključilo da Tužilaštvo nije bilo u mogućnosti ranije predočiti dokaze u vezi s Tomašicom, s obzirom na to da je grobnica otkrivena u septembru 2013. godine, u vrijeme kada je izvođenje dokaza Tužilaštva bilo već u toku, te uzimajući u obzir vrijeme potrebno za analizu grobnice, pribavljanje izjava svjedoka i izradu izvještaja vještaka.

Bez neopravdanog odlaganja

Sudije su također utvrdile da su novi dokazi relevantni za taj predmet i da imaju dokaznu vrijednost, napominjući naročito tvrdnju Tužilaštva da “taj materijal daje jasniju sliku organiziranosti i masovnosti ubistava počinjenih u Prijedoru, kao i ulogu VRS-a [Vojske Republike Srpske] u njima”.

Vijeće je priznalo kako će ponovno otvaranje produžiti suđenje, ali da to neće dovesti do neopravdanog odlaganja.

Sudije su uzele u obzir da je zahtjev Tužilaštva dostavljen u ranoj fazi izvođenja dokaza odbrane i da će odbrana “imati dovoljno prilike da, u okviru svog dokaznog postupka, predoči eventualne dokaze kao odgovor na materijal”.

Tužilaštvo je Pretresnom vijeću podnijelo zahtjev za ponovno otvaranje svog dokaznog postupka 26. augusta, kada je zatražilo da predoči dokaze kojima prethodno nije imalo pristup, u vezi s nedavno otkrivenom masovnom grobnicom u Tomašici.

Odbrana je svoj odgovor na zahtjev Tužilaštva podnijela 9. septembra, tvrdeći, između ostalog, da bi ponovno otvaranje dokaznog postupka u ovoj fazi nanijelo štetu izvođenju dokaza odbrane te da bi prekid suđenja bio neizbježan, jer je odbrana usred izvođenja svojih dokaza.

Brojni zločini

General Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba VRS-a, optužen je za genocid i brojne druge zločine počinjene nad bosanskim Muslimanima, bosanskim Hrvatima i drugim nesrpskim civilima u Bosni i Hercegovini od maja 1992. do kraja 1995. godine.

Prvobitna optužnica protiv njega podignuta je 25. jula 1995. godine.

Nakon što je u bjekstvu proveo skoro 16 godina, uhapšen je 26. maja 2011. i prebačen na Međunarodni sud 31. maja 2011. godine.

Suđenje je počelo 16. maja 2012. godine.

Od svog osnivanja, Haški tribunal je podigao optužnice protiv 161 osobe za teške povrede međunarodnog humanitarnog prava počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. do 2001. godine.

Postupci protiv 141 osobe su okončani, podsjeća agencija Fena.

Izvor: Agencije