CIK prebrojava sporne glasačke listiće

Ponovno brojanje glasačkih listića s 31 biračkog mjesta, koje je naložila Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK), počela je jutros u Glavnom centru za brojanje glasova u sarajevskoj Zetri.

Nalog za ponovno brojanje glasačkih listića je uslijedio nakon što je glavni kontrolor za obradu, unos i potvrdu rezultata glasanja za Opće izbore 2014. godine CIK-u podnio izvještaj po kojem nije moguće verificirati rezultate izbora na spornim biračkim mjestima sa zbirnog obrasca koji su napravili birački odbori, jer isti imaju velika odstupanja na testu točnosti.

Glasački listići ponovno će biti brojani na po tri biračka mjesta u Banjoj Luci, Tuzli i sarajevskoj općini Novi Grad, po dva u Goraždu i Čeliću, te po jednom biračkom mjestu u Gradišci, Zvorniku, Srebreniku, Bihaću, Travniku, Ugljeviku, Vlasenici, Srpcu, Foči, Nevesinju, Prijedoru, Jablanici, Velikoj Kladuši, Bosanskoj Krupi, Lukavcu, Čapljini, Brezi i Milićima.

U skladu s odlukom CIK-a popodne će se obaviti i ponovno brojanje glasova s još 17 biračkih mjesta.

Rezultati u ponedjeljak

CIK je trenutno u postupku utvrđivanja izbornih rezultata, a to podrazumijeva objedinjavanje  glasova s redovnih biračkih mjesta, s biračkih mjesta gdje su glasali birači u odsutnosti, onih koji su glasali preko mobilnog tima, putem pošte, u diplomatsko-konzularnim predstavništvima te onih koji su glasali na nepotvrđenim glasačkim listićima.

„CIK planira u ponedjeljak objaviti potpune, utvrđene rezultate izbora. Predviđeno je i da se objavi projekcija rezultata  po kojima će se odmah saznati ko je ušao u vlast na kojim nivoima, te sa koliko mandata. Slijedi kratak rok za žalbe, a najkasnije do 11. novembra rezultati će biti potvrđeni“, javila je Al Jazeerina reporterka Nadina Maličbegović.

Opći izbori u BiH, na kojima se glasalo za članove Predsjedništva BiH, sazive parlamenata na državnom, entitetskom i kantonalnim razinama, te za predsjednika entiteta Republika Srpska održani su 12. listopada.

Izvor: Al Jazeera i agencije