Uskoro manje plate i penzije, protest u Beogradu

Ministar privrede Srbije Dušan Vujović potvrdio je kako će prijedlog rebalansa budžeta danas biti upućen u Skupštinu Srbije i da očekuje njegovo uvrštavanje na dnevni red već u petak.

„Rebalans budžeta i reformske mere neophodni su zbog budućnosti Srbije i njenih građana, a ne zbog bilo kakvih, pa ni inostranih interesa“, izjavio je Vujović.

Objasnio je i kako će najavljeno smanjenje plata i penzija biti privremeno i djelimično te da će stupiti na snagu 1. novembra, što znači da će utjecati na plate i penzije koje se isplaćuju u decembru.

Obećao je i kako će penzije i plate u javnom sektoru biti vraćene na prijašnje iznose čim se uspostavi realni nivo dohodaka koji može da se obezbijedi na duži rok.

Po njegovom mišljenju, „ako doktori, sudije i prosvetni radnici budu isključeni iz mera štednje, onda neće imati gde da se uštedi“.

„Lično mislim da je svako smanjenje plata i penzija, koje su u poređenju sa potrošačkom korpom relativno skromne i male, bolno i ekonomski, i politički, i lično. Ipak, ako nikome ne smanjimo, gde ćemo da uštedimo“, upitao je Vujović.

Politička obećanja

Naveo je i kako su plate i penzije četiri puta  povećavane u toku krize, a za njihova povećanja, dok su ih u svijetu smanjivali, mijenjane na osnovu političkih obećanja.

Sve plate veće od 210 eura bit će snižene za 10 posto, a za smanjenje penzija napravljena je formula:

One plate od 210 eura se neće dirati, suma iznad toga će se umanjiti za 22%, a ako je penzija iznad 340 eura za 25%. Ukoliko je penzija 300 eura, od te sume se oduzme 210 eura, a ostatak se pomnoži sa 0.22, a rezultat je umanjenje koje će biti obračunavano od 1.novembra.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su mjere fiskalne konsolidacije teške, ali neophodne za ozdravljenje privrede Srbije i da razumije ljude koji protestiraju, jer ne žive lako, ali i istakao da se one poduzimaju zbog njihove bolje budućnosti.

On je naveo da Srbija dobija čestitke za mjere fiskalne konsolidacije iz cijelog sveta i da se one ne poduzimaju „zato što nas na to neko tera“, već zato što je potrebno poduzeti „hrabre, teške i odgovorne mere“, prenosi agencija Tanjug.

Navodeći da u Srbiji građani ni pod jednom vlašću nisu živjeli dobro, Vučić je rekao da građani ni 2016. godine neće živjeti kao „kao bubreg u loju“, ali da će živjeti bolje.

Protesti sindikata prosvjete

Dok je ministar privrede Vujović predstavljao mjere kojima planira ostvariti dodatne uštede, te najavljivao rebalans budžeta, četiri najveća sindikata prosvjete u Srbiji odlučila su izraziti nezadovoljstvo na protestima u Beogradu.

Osim toga, u školama, njih 1.000 koje su članice tih organizacija nema nastave.

Školska uprava je potvrdila da su, od ukupno 285 škola u Beogradu, u njih 32 u potpunosti obustavljen rad, što je 11 posto od ukupnog broja. Nastava je skraćena na 30 minuta u 80 škola, odnosno u 28 posto od ukupnog broja.

Detaljne podatke o radu škola nadležni će objaviti kako budu pristizale informacije iz školskih uprava širom Srbije.

Donošenjem Zakona o platnim razredima i otpočinjanjem pregovora o kolektivnom ugovoru, prosvjetni radnici se nadaju da bi mogli biti izuzeti iz smanjenja plata.

“Prosvetari ne traže povećanje plate već da im se ne smanjuje zarada, jer će u tom slučaju svi imati minimalna primanja“, rekao je Matijević.

 Predsjednik Unije je također najavio da će nastava, koja neće biti održana zbog protesta, biti nadoknađena.

“Napravićemo plan nadoknade, ili ćemo produžiti školsku godinu za jedan dan ili ćemo odraditi jednu subotu”, kazao je Matijević.

“Ima mnogo prosvetnih radnika koji nemaju normu časova i primaju manje od minimalne plate, a koji se pri tom vode kao da su zaposleni u obrazovanju“, izjavio je predsjednik Gradskog sindikata prosvjete Tomislav Živanović.

Živanović je najavio da, uprkos uslovima u kojima rade prosvetni radnici, djeca sigurno neće biti zakinuta za kvalitetnu nastavu.

Srbija ne izdvaja dovoljno za obrazovanje

On je pozvao kolege da dođu na protest i podsjetio da Srbija od svih evropskih zemalja najmanje izdvaja za oblast obrazovanja.

“Smanjenje zarada u obrazovanju predstavlja guranje u bunar srpske budućnosti”, kazao je Matijević.

Predsjednik Granskog sindikata prosvjete “Nezavisnost” Tomislav Živanović istakao je da je obrazovanje decenijama ispod prosjeka i zamjerio državi što nije mogla da finansira ni učesće Srbije u narednom ciklusu PISA istraživanja.

“Mi smo na koloseku koji vodi u centralnu Afriku, a ne u Evropu”, rekao je Živanović.

Predsjednik Sindikata radnika u prosvjeti Srbije Slobodan Brajković je izjavio da Srbiju prosvjeta uopšte ne zanima.

Izvor: Agencije