Nezadovoljni radnici na ulicama Tuzle

Radnici nekoliko propalih firmi s područja Tuzlanskog kantona, koji su se okupili jutros pred zgradom kantonalne Vlade, tražeći njenu ostavku, blokirali su raskrsnicu kod Fabrike obuće Aida u Tuzli.

Pred zgradom Vlade TK jutros se okupilo blizu 200 radnika, a predsjednik Sindikata “Solidarnost” Sakib Kopić kazao je da su ovi protesti poruka budućim vlastima.

“Bez obzira ko će formirati vlast na području Tuzlanskog kantona, dat ćemo im 100 dana vremena. Ako ništa ne naprave, ići će s vlasti bez obzira na izborni rezultat”, poručio je Kopić.

Plenum građana Bugojna danas je na Gradskom trgu u Sultan-Ahmedovoj ulici u tom gradu organizirao proteste u znak podrške radnicima Tuzlanskog kantona.

”Mi se od samog početka borimo za prava svih obespravljenih radnika i građana u BiH, i nadamo se da ćemo uspjeti u tome. Plenum građana će se i dalje solidarizirati sa svim radnicima u svim dijelovima naše zemlje. U nedjelju je održan širi skup u Zenici gdje je i dogovoreno se od 20. oktobra u svim gradovima organiziraju neformalne grupe, koje će na ovaj način pružati podršku obespravljenim radnicima”, kazao je Hanas Hajdarević, član Plenuma građana Bugojno, prenosi Fena.

Brojni nezaposleni

I ranije ovog mjeseca, dio radnika u Tuzli je izašao na ulicu, jer su im nakon burnih protesta u februaru, kako su naveli, problemi ostali isti.

Tokom tadašnjih protesta naveli su primjer industrieu deterdženata Dita koja je nekada zapošljavala 620 radnika, ali od januara 2013. godine ne radi.

I dok radnici ne bježe od posla, većina zaposlenih sada je dio negativne statistike od 100.000 nezaposlenih u Tuzlanskom kantonu.

Početkom godine sve je počelo mirnim protestnim okupljanjima radnika Dite, Konjuha, Polihema, ali njihove probleme, govorili su, niko nije čuo.

Ubrzo, situacija je izmakla kontroli, pa su uslijedili sukobi s policijom i paljenje zgrade kantonalne Vlade.

Nove vlasti nisu riješile probleme radnika.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO