Bandić i saradnici proveli noć u Remetincu

Milan Bandić se tereti za višemilionsku korupciju (Tanjug)

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i još 11 osumnjičenih proveli su noć u remetinečkom zatvoru nakon što im je sudac istrage na Županijskom sudu u Zagrebu Zdenko Posavec odredio jednomjesečni istražni zatvor.

USKOK je zatražio određivanje istražnog zatvora za Bandića, Slobodana Ljubičića, Petra Pripuza, Željka Horvata, Ivana Tolića, Ivana Markušića, Filipa Čulu, Miru Lacu, Vidoja Buluma, Branka Mihaljevića, Miljenka Benka i Zdenka Antunovića zbog opasnosti utjecaja na svjedoke ili dokaze, te mogućnosti ponavljanja kaznenih djela.

Izuzetak su Branko Mihaljević i Zdenko Antunović, čije je zatvaranje tužiteljstvo tražilo samo zbog utjecaja na svjedoke.

Sudac Posavec prihvatio je zahtjev USKOK-a, ali i odlučio da Petru Pripuzu omogući puštanje na slobodu nakon što uplati jamčevinu od milijun eura.

Nakon što su u tužiteljstvu iznijeli svoju obranu, na slobodu su prethodno pušteni Ines Bravić, Koraljka Rožanković Uremović, Dragutin Kosić i Ante Dodig.

Svima je blokirana imovina.

Tužiteljstvo ih tereti za počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, utaje poreza ili carine, trgovanja utjecajem, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti i poticanja na trgovanje utjecajem.

USKOK je najavio ispitivanje najmanje 270 svjedoka, a zbog toliko velikog broja svjedoka i kaznenih djela koji se stavljaju na teret Bandiću i suradnicima postoji mogućnost da im se istražni zatvor i produlji, javila je Al Jazeerina reporterka Martina Kiseljak.

Bandić neće podnijeti ostavku

Svi osumnjičeni imaju tri dana da podnesu žalbu na odluku o istražnom zatvoru, kao i na odluku u pokretanju istrage, a odvjetnici nisu krili nezadovoljstvo odlukom suda.

„Naravno da ćemo podnijeti žalbu jer nema osnovane sumnje da je bilo tko od njih počinio kazneno djelo. Nema kaznenoga djela, to je ključni razlog. Ključni razlog koji danas nije bio usvojen“, rekao je novinarima u utorak Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik.

Priznao je i kako je odluku o određivanju istražnog zatvora za svog klijenta, te otvaranja istrage, ipak očekivao.

Naveo je i kako je Bandić odluku „primio mirno i časno jer poštuje pravno državu, ali i s velikim iznenađenjem“.

Prethodno je odvjetnik Anto Nobilo, koji brani Petra Pripuza, novinarima rekao kako je Milan Bandić u jednom trenutku rekao da „nikad neće podnijeti ostavku“ na gradonačelničku dužnost, javlja Martina Kiseljak. To je kasnije potvrdio i Bandićev odvjetnik.

„Moj klijent Petar Pripuz može izaći iz pritvora ako položi jamčevinu od 7,5 milijuna kuna [milijun eura]. Očekujemo pravomoćnost ove odluke, nakon toga će to biti položeno i onda on može izaći. Pritvor mu je određen samo zbog utjecaja na svjedoke, ali ne i zbog ponavljanja kaznenog djela“, rekao je Nobilo.

Sumnja na milijunske malverzacije

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) je ranije, navodeći samo inicijale i godine rođenja, objavilo Rješenje o provođenju istrage protiv 16 osumnjičenih osoba te dva trgovačka društva iz Zagreba.

Milana Bandića terete da je na svoj račun nezakonito primio četiri milijuna eura, te neplaćanjem poreza nanio štetu državnom proračunu od 637.000 eura, a gradskom proračunu štetu od 114.000 eura.

Osim toga, tereti se da je oštetio Grad Zagreb za 1,8 milijuna eura ugovaranjem poslova i dodjeljivanjem zemljišta.

Radi se o sumnji na niz malverzacija vezanih, uz ostalo, i uz tvrtke C.I.O.S, CE-ZA-R te Bramgrad projekt i njihovo poslovanje, a spominju se malverzacije vezane uz zemljišta te razna pogodovanja uz pribavljanje nepripadne materijalne koristi i oštećivanja Grada Zagreba.

Bandića se tereti i da je trgovao utjecajem pri nezakonitom zapošljavanju sebi bliskih osoba. 

Postoji i osnovana sumnja da je Bandić kao predsjednički kandidat na izborima za predsjednika Republike Hrvatske održanim krajem 2009. i početkom 2010, u svrhu financiranja izborne promidžbe na svoje ime otvorio žiro račun na koji je zaprimao donacije, navodi se na stranicama DORH-a.

Sporno je da je Bandić i nakon izbora nastavio primati uplate na isti žiro račun, i to u iznosu većem od tri milijuna eura, tako da je ukupno na njegov žiro račun uplaćen iznos veći od četiri milijuna eura.

Izvor: Al Jazeera i agencije